Водещи новиниОбщество

Колите втора ръка в региона вече гонят цената на новите

Между 30 и 50% са поскъпнали возилата на старо само за година, автокъщите във Велико Търново са на оцеляване

 

Цените на най-купуваните марки коли на старо са се повишили между 30 и 50% само за година, а собственици на автокъщи във Велико Търново предупреждават, че поскъпването ще продължи поне до 2025 г. Затова, който наистина трябва да си смени колата и е спестил някой лев, нека да направи покупката, защото ще става все по-скъпо, препоръчват запознати. Тяхното наблюдение е, че сега хората купуват само при нужда, а не защото старата кола им е омръзнала или пък от каприз. Това прави пазара труден, особено за тези, чийто бизнес е на светло, и заради малките обороти няма да е изненада, ако някои от тях затворят в скоро време.

Проверка на „Борба“ в две автокъщи във Велико Търново и бърз преглед на обявите показва, че десетгодишна кола под 10 000 лв. трудно може да се намери. А „барутници” на по 30 години, които се продаваха за няколкостотин лева, сега вървят между 1000 и 1300 лв. Рязкото вдигане на цените с по няколко хиляди започна още след пандемията, но причините са и в санкциите заради войната. Несигурност е обхванала и западняците, които доскоро заменяха лесно с нов повредения си автомобил, сега предпочитат да го ремонтират и да си го карат. Това води до по-малък внос на читави коли у нас, съответно – щом търсенето превишава предлагането, и цените стават по-високи. „При нас сега се внасят, и то от автоджамбазите в сивия сектор, който процъфтява, предимно „нафталина” сред колите – много стари, с върнат километраж и без сервизна история. Аз такива не вземам. Те наистина струват по-евтино, но рискът за купувача е голям. Когато колата е на малко километри и качествена, дори да е на много години, струва много пари, а няма кой да ги даде”, отбелязва Александър Спасов, собственик от 33 години на автокъща.

Според Михаил Тонков, който от 19 години е в бизнеса и внася коли предимно от Италия, до ковид кризата, довела и до икономическа криза, великотърновският клиент можел спокойно да си позволи автомобил до 10 000 лв. И търговията вървяла. В края на 2021 г. обаче последствията от тази криза започнали да се проявяват и той отчита спад на оборота между 5 и 10% на година. Забавянето на производството на нови коли по ред причини направи употребяваните по-ценна стока и това дало отражения и на пазара през 2022 г. Поскъпват и новите, а старите автомобили, които се внасят от Италия, Австрия, Германия и Швейцария, Холандия, вече са на по-високи цени, респективно и тук продажната им цена се вдига. Така например един от народните автомобили – „Опел Астра”, допреди година и половина се продавал в неговата автокъща между 9000 и 10 000 лв. – здрав и технически издържан. В момента струва между 12 000 и 15 000 лв. Посочва още, че в края на 2022 г. и началото на тази продава с по 2 – 3 хиляди лева по-скъпо същите коли, които е предлагал до началото на ковид кризата. Наскоро изтъргувал мерцедес Б класа за 9000 лв., а през 2018 г. при него той е струвал 6500 лв. – сега вече 4 години по-стар, амортизиран, излиза почти двойно. „Масовият купувач търси хубава кола, но не може да си я позволи. А ние всеки месец сме подложени на нови цени за транспорт, за документи и това ни кара да калкулираме само разходи. Отговорно мога да заявя, че работим с много по-малки маржове, отколкото преди две години. Печалбата може да е 10%, 5%, а може и да е нула, което пак е добрият вариант, щом не е на минус. За автокъщите върви мит, че няма достатъчно автомобили. Не е така, просто качествените коли са скъпи независимо от марката. Великотърновецът може да направи компромис и да плати повече за фолксваген и за японските тойоти и хонди, макар да са над 10-годишни. Те винаги са стрували повече от популярните френски и италиански марки, които вървяха до 10 000 лв. Сега обаче изчезнаха малките автомобили като „Ситроен С4“, които харчат малко. Поскъпването на горивата накара голяма част от страните в Западна Европа да задържат малолитражните си автомобили и да предлагат марки със средни и големи двигатели – „Рено Меган”, „Рено Лагуна”. И се получи така, че най-масовите и във Велико Търново френски автомобили повишиха цената си между 3 и 5 хиляди лева. По марки поскъпването на „Рено” е между 20 и 40%, „Ситроен” – 30%, „Пежо” – 40%. А при немските коли е нещо ужасяващо. Масовите модели „Ауди” са поскъпнали с 5 – 6 хиляди лева. Така на 12-годишна „Ауди 3“, изключително желан модел, цената му е скочила от 10 000 лв. на 16 000 лв., което прави дори над 50%”, обяснява Михаил Тонков.

НОВИ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА НА СТАРИ КОЛИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА КОНКУРИРАТ НАШИТЕ АВТОКЪЩИ

 

Дълги години собственикът на автокъща се конкурирал пряко при закупуването на коли втора употреба в Италия с румънците и сърбите. Но от една година убийствената за него конкуренция са сицилианците, които са склонни да дадат 2000 – 3000 евро в повече в сравнение с него за един и същ автомобил. Особено успешно се намесват и украинците, които са плъзнали на пазарите в Западна Европа. Населението на тази страна е над 40 милиона, има недостиг на коли и често те надделяват над великотърновци при договарянето с продавача, защото ползват редица облекчения и помощи от най-различни фондове и не се пазарят.

Около 90 са автокъщите във Велико Търново и най-близките до него села. Не са малко от тях обаче, които се регистрират като такива, купуват 5 – 6 автомобила, подреждат ги под сайванта и се пишат търговци, без да плащат всички данъци.

А личната прогноза на Михаил Тонков е, че след две години автомобилите втора употреба ще се доближават много до чисто новите марки „Фиат” и „Дачия”. И някои ще са вдигнали цените си двойно.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Колите втора ръка в региона вече гонят цената на новите

  • Егати тъпото твърдение. Между втора ръка и втора ръка има ДОСТА голяма разлика. Едно е кола за 3000лв, друго е за 35000лв. Та може ли да обясни някой колко е поскъпнал Голф 4 – сигурно е близо 20000лв и “гони” чисто нова (пак Голф, а не Лада)? Ще я догони скоро.

    Отговор
  • Аз имам “барутник” на 29 г., в перфектно състояние и нямам никакво намерение да се набутвам с нов таралясник, на който още на втората година компютърчето ще започне да цъка като цветомузика по таблото за някакви дефекти и няма да излизам от сервизите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *