Горна ОряховицаОбщество

За над 2 млн. лева превръщат бившия СУПЦ в Горна Оряховица в модерен младежки център

Бившият Социален учебно-професионален център „Елена Грънчарова” в Горна Оряховица става модерен младежки център. Преди броени дни на заседанието си Общинският съвет в железничарския град даде съгласие Общината да кандидатства за финансиране на проекта „Младежки център – Горна Оряховица“.

Стойността на проектното предложение е 2 166 660 лв. От тях 1 800 000 лв. ще бъде безвъзмездната финансова помощ от Националния план за възстановяване и устойчивост и близо 367 000 лева – общинското финансиране.

За създаването на младежкия център ще се ремонтира административната сграда на бившия СУПЦ „Елена Грънчарова“, която отговаря на изискванията, заложени по процедурата. „Надявам се, че ще бъдем одобрени и ще успеем да реализираме този проект, който ще е в подкрепа на младите хора на Горна Оряховица. Ще бъде също и в помощ на квартала, защото младежкият център е първата възможност да се реализира някоя от идеите за преобразяване на изоставения СУПЦ”, коментира след сесията кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Центърът ще даде възможност за формиране на различни умения у младите хора чрез методите на неформалното образование. Ще се организират съвместни обучения и събития в мрежа с други младежки центрове от страната с цел обмяна на опит, идеи и добри практики. В центъра ще бъде оказвана подкрепа на ученици и младежи на възраст от 13- до 29-годишна възраст, ученици в риск от отпадане или отпаднали от образователната система, младежи, които не учат, не работят, не са в друга форма на обучение и младежи от други уязвими групи и такива, които искат да се самоусъвършенстват чрез методи на неформално и формално обучение, консултации, менторство и работа с родители.

ОТ 1991 Г. ДО 2012 Г. СУПЦ „ЕЛЕНА ГРЪНЧАРОВА” ПРИЕМАШЕ УЧЕНИЦИ, ЗАВЪРШИЛИ ПОМОЩНИ УЧИЛИЩА, в неравностойно социално или физическо положение, както и деца без родители. Дейността бе прекратена, защото материалната база вече не отговаряше на критериите за социалната услуга. Оттогава Община Горна Оряховица търси решение за най-целесъобразното ползване на сградния фонд. Един от вариантите бе там да се създаде център за професионално обучение. В една от базите на СУПЦ през миналата година бе открит Кризисен център за жертви на насилие с капацитет 15 души. През 2014 г. е направен опит в общинската болница „Иван Рилски” да се създаде изнесен център за обучение на медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт към Медицинския университет в София, а част от базата на СУПЦ „Елена Грънчарова“ да бъде превърната в общежитие за студентите. Идеята обаче пропада.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “За над 2 млн. лева превръщат бившия СУПЦ в Горна Оряховица в модерен младежки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *