Нов местен закон забранява тупането на покривки и саксиите по балконите

Просията и пиенето на бира по улиците също ще бъдат санкционирани в община Г. Оряховица

 

От 100 до 500 лв. е глобата за горнооряховчани и жители на общината, ако си изтупват завивките и покривките от балконите, терасите и прозорците на семейните жилища. Това гласи чл. 5, раздел II на Наредбата за поддържане на обществения ред на територията на общината, която бе окончателно утвърдена от местния Общински съвет на януарската сесия. Наредбата бе връщана от съда, оспорвана и от Областна администрация и след като са взети предвид всички съображения, тя бе приета и оттук нататък трябва да се спазва. Това, че в нея подробно е описано какво може и не може да прави жителят на общината, е за обществения интерес, но някои от членовете в местния закон предизвикват усмивки. Като например това, че се забранява да се поставят на балконите и терасите покъщнина и др. предмети, както и саксии с цветя, ако не са здраво закрепени. За саксиите се доуточнява, че трябва от тях да не капе вода, т. е. да бъдат добре отводнени.

ОФИЦИАЛНО И КАТЕГОРИЧНО СЕ ЗАБРАНЯВА И ПРОСИЯТА ПО УЛИЦИТЕ, ПЛОЩАДИТЕ, ПАРКОВЕТЕ И ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА. Майсторите на графити също ги грози глоба, защото вече е забранено изписването на знаци, фигури, рисунки и надписи по стените и оградите на сградите. Който е решил да си прави малка зеленчукова градинка в междублоковото пространство, общинска собственост, да се отказва навреме, защото и над това има забрана.

Окончателният текст на наредбата за обществения ред регламентира и достъпа на хора в нетрезво състояние до административни сгради, училища, детски градини и др. Те просто нямат място там. Категорична забрана тегне и над консумацията на спиртни напитки и бира по улиците, площадите и парковете с изключение на заведенията на открито.

Спокойствието на гражданите в жилищните сгради не трябва да се нарушава от 14 до 16 часа и от 22 до 7 часа сутринта. Т. е. в тези часове са забранени всякакви ремонти или други шумни домашни дейности.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна.

5 thoughts on “Нов местен закон забранява тупането на покривки и саксиите по балконите

 • 31.01.2023 в 13:20
  Permalink

  Дано излезе засон, всеки да си почиства пред къщата да не ползват тротоарите за лични цели и трупане на боклуци, дърва, гуми, керемиди ,всякакви материали камъни. На нищо не приличат кварталите ни селата ни . Буренаци пред къщите и Мерцедеси отпред. Това е селищната на Българина . Как ще влезем в Европа ужасссс

  Отговор
 • 31.01.2023 в 16:48
  Permalink

  Точно ще ми забранят да си изтупвам нещата от прах или някоя троха, ще тупам по тъмно да видим как ще ме глобят…
  В никакъв случай не съм за неспазване на правилата, против съм тоталната олигофрения, че и това е малко, дори неадекватно е малко да се каже за това недоразумение…
  Че то може да ме глобят и за събличане на яке, щото някой косъм може да е паднал на асфалта или в пръстта…

  Отговор
 • 31.01.2023 в 17:16
  Permalink

  е с циганията където се пие пред магазините какво правим?

  Отговор
 • 01.02.2023 в 9:18
  Permalink

  А във Виена общината стимулира хората да отглеждат зеленчуци върху общински зелени площи край жилищата им, като по този начин пести от поддръжката им. Условието е да няма натурии и да е подредено.

  Отговор
 • 02.02.2023 в 4:06
  Permalink

  Къде е разрешено да се тупа съгласно тази Наредба

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *