Тайнствени пещери около Пушево са пълни с антики, местните намират предмети, докато си обработват нивите

Над 10 чувала с открити артефакти е предала кметицата на музея във Велико Търново

 

ОКОЛО ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПУШЕВО БУКВАЛНО БЪКА ОТ АНТИКИ, които местните намират ДАЖЕ докато си обработват земите. Пълно със старинни предмети на по 10 – 11 века е в тайнствени пещери около населеното място, разказа специално за „Борба“ кметицата Юлия Костадинова. Управничката многократно е посрещала местни, които й носели множество предмети, тъй като не знаели как да постъпят с тях. „Предаваме ги на музея, една от ценните находки, открити в пещерите около селото, е фигура на бик, правена от камък. Най-много ни е носил Стоян Пенев, който познава всяко кътче наоколо, селото ни явно е много древно“, допълва Костадинова.

Живата история на Пушево – Стоян Пенев, е посветил живота си да обикаля района. Влизал по най-непрестъпните места и откривал антики, които събирал, за да ги спаси от иманяри, след което ги предавал в кметството.

Преди години местни донесли в кабинета на кметицата два ромела, които намерили в градина до реката. Ръчно обработените камъни преди векове са служили за мелене на брашно. В кабинета й хората оставяли също така керамични съдове, някои от които са в доста добро състояние. Най-ценните находки обаче са откривани от Пенев в пещерите в посока Ветринци, както и популярните местности Матеица и Райски дол.

Пенсионираният икономист Стоян Пенев, който е и бивш кмет и пощенски началник, грижливо кътал останките още от началото на 80-те години на миналия век.

Многократно възрастният мъж е опитвал да ангажира археолози, за да ги прегледат, но така и не успял.

„Изумена съм, има толкова много предмети и сечива, съхраняваме ги в читалището и в моя кабинет, след като Стоян ни ги остави, за да ги предадем впоследствие. Находките трябва да бъдат проучени”, коментира кметският наместник на великотърновското село Юлия Костадинова.

Според археолози повечето старини тук са разкрити в средата на 60-те години на миналия век, когато земите започват да се обработват с техника покрай структурирането на бившите ТКЗС-та, но тогава всички усилия на археолозите са били насочени към проучванията на Царевец и затова находките остават подминати.

Според оскъдните сведения, до които се добра „Борба”, става ясно, че около великотърновското село на територия от 12 400 дка са разкрити останки на три селища.

Първото от тях е от IVV век от н.е. в местността Мангъра. Тук е имало две могили, които са били противозаконно разорани в периода 1976 – 1968 г. от ДЗС – В. Търново. Тогава тракторите буквално прегазват старините, за да оформят ниви. Въпреки това местни жители откриват керамика и я предоставят на доц. Христо Коларов, който по това време се занимава с разкопки на Царевец. И до ден днешен тук при оран изкачат цигли, римски тухли и др. Учените считат, че тук се е намирала селищна станция по древния римски път Свищов – Стара Загора.

Доста антики Стоян Пенев е събрал и от местността Козляк и от намиращата се в близост Голяма пещера. Ръководителите на проучванията на Царевец все пак оглеждат керамиката и преценяват, че тя е от периода VIIIIX век. Според тях вероятно в този период в района е имало раннохристиянско селище. През XV век тук възниква и трето селище. Основават го бягащи от турците на север от Балкана български родове.

„ИМАНЯРИ ОТДАВНА КРЪСТОСВАТ ЦЕЛИЯ РАЙОН, който е един от най-красивите“, разказва кметицата Костадинова.

Има и доста легенди, в които са намесени имената на войводите Рада и Вълчан, както и истории за боляри, които са притежавали вили в района, както и множество земевладелци от римско време, обяснява кметицата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки архив „Борба“

One thought on “Тайнствени пещери около Пушево са пълни с антики, местните намират предмети, докато си обработват нивите

  • 01.02.2023 в 14:56
    Permalink

    Опитен
    В района на пещерите около Пушево и Ветренци съм намерил много буркани „Омния“ 08 и „Туист офф“ 07. в които иманярите са си носили храна. И сега ги ползвам. Има и кирки и лопати без сапове.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *