В РЗИ поставят на бебета ваксина срещу коронавирус

В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАБИНЕТ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СА ДОСТЪПНИ ДВЕТЕ НОВИ ЗА БЪЛГАРИЯ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19. Първата е предназначена за кърмачета и деца от 6 месеца до 4 години, а втората представлява бустерна доза за пълнолетни лица. Прилагането на препаратите става след предварително записване на телефон 0876 518 239.

Ваксината за малчугани се нарича Comirnaty 3 µg, а дозата, която се поставя, е 0,2 мл. Използва се за първична имунизация за мъниците. Прилага в три дози с интервал три седмици между първата и втората доза и поне 8 седмици между втората и третата доза. При кърмачета на възраст от 6 до по-малко от 12 месеца предпочитаното място на инжектиране е предностраничната част на бедрото. При деца на възраст 1 и повече години убождането може да се направи и в горната част на ръката, както при възрастните.

„Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията. Процедурата трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция или невисока температура не е причина за отлагане на имунизацията“, гласи текст от кратката характеристика на субстанцията.

Вторият защитен препарат е VidPrevtyn Beta на Sanofi Pasteur. Слага се при лица на и над 18 години, при които са изминали минимум 4 месеца от поставена иРНК или аденовирусна векторна ваксина срещу COVID-19.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *