Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Административни съдии призоваха за споразумение между РИОСВ В. Търново и Вълка

РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И „ПЕТРУРГИЯ“ ЕООД НА РУМЕН ГАЙТАНСКИ – ВЪЛКА следва да представят пред Административния съд в София-град в 7-дневен срок становищата си по казуса за изграждане на завода за горене на боклук в павликенското село Върбовка. Това разпоредиха столичните магистрати по време на заседание по делото, което фирмата на Гайтански заведе срещу екоинспекцията в старата столица. Искането на инвеститора е съдът да задължи контролното ведомство незабавно да даде зелена светлина на проекта за 420 млн. евро.

Съдията призова за споразумение между двете страни и за взаимни компромиси и отстъпки, като се вземе под внимание както обществения интерес на жителите на Павликени, така и особеното мнение на организациите, които имат отношение по казуса. Магистратите ще се произнесат по делото в 30-дневен срок.

По време на заседанието свидетелски показания дадоха бившата директорка на РИОСВ Цонка Христова и представител на екосдружение „За Земята“.

Засега няма яснота около датата на следващия Експертен екологичен съвет, след като последният, насрочен за 24.11.2022 г., бе изненадващо отменен в последния момент.

В началото на 2023 г. трима областни управители – на Велико Търново, Плевен и Ловеч, се обявиха против реализацията на инвестиционното намерение.

Проектът предвижда изграждане на завод за каменна вата, захранващ се от инсталация за горене на 1200 т боклук дневно.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Административни съдии призоваха за споразумение между РИОСВ В. Търново и Вълка

  • 01.02.2023 в 9:50
    Permalink

    И после кой ще му плаща въглеродните емисии на това чудовищно съоражение ?? От 2028 година ЕС задължава инсинераторите да заплащат емисиите . Административният съд също няма да ги плати. Май се сещам кой ще плати сметката – гражданите които ще дишат пумиите

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *