Водещи новиниЗдраве

„Час при доктора“: Търновецът проф. Пламен Кинов вдигна на крака онкоболен, залежал се 9 месеца заради счупена тазобедрена става

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com


Търновецът проф. Пламен Кинов вдигна на крака онкоболен, залежал се 9 месеца заради счупена тазобедрена става

 

Медикът сътворил чудото, за което се надявал пациентът, докато останалите ортопеди твърдели, че евентуална операция ще е фатална

 

ИЗВЕСТНИЯТ ТЪРНОВСКИ ОРТОПЕД ПРОФ. ПЛАМЕН КИНОВ СЪТВОРИ ПОРЕДНО МЕДИЦИНСКО ЧУДО В КАРИЕРАТА СИ. Благодарение на него, 77-годишен пациент отново може да прави самостоятелно крачки след 9 месеца на легло. Случаят тук е особено деликатен, тъй като не се касае за класическо счупване на тазобедрена става, а за силно увреден мъж. Човекът страда от онкологично заболяване и затова никой специалист не се наемал да го оперира. Възрастният пациент живеел в огромни мъки и почти бил загубил надежда, че отново ще може да ходи.

Неволите на мъжа започват на 28 февруари миналата година. Тогава губи равновесие и пада. В резултат на това чупи тежко тазобедрената кост на единия крак и започват ужасни болки. След като страданията не отшумели в продължение на 10 дни, той и съпругата му се усъмнили, че не е просто натъртване, а нещо далеч по-сериозно. Опасенията им се потвърдили, след като отишли на лекар и установили фрактурата. Тъй като човекът страда от Меркел-клетъчен карцином, представляващ рядка, но много агресивна форма на рак на кожата, никой медик не пожелал да рискува да извърши операция. Съветват пациента да чака костта да заздравее от само себе си.

Няколко месеца по-късно пациентът прави втори опит за справяне с проблема, но бързо се отказва, тъй като от реномирана травматологична болница му обясняват, че рискът от фатален край при евентуална хирургична намеса е 50 процента.

В началото на 2023 г. болният мъж се обръща за помощ към проф. Пламен Кинов, който е началник на Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, тъй като в тази болница се провежда онкологичната му терапия.

„Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е много увреден, с множество придружаващи заболявания: онкологично, неврологично – Паркинсон, мозъчносъдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и капацитетът за възстановяване е намален. Когато обсъждаме операцията, обикновено обяснявам на пациентите, че натоварването, което им предстои, е все едно да се качат в този момент на връх Мусала. Операцията представлява едно голямо натоварване за организма и за сърдечносъдовата система, което пациентът трябва да понесе. И тук е нашата роля да успеем така да го подготвим, че всичко да мине благополучно. Още повече че самото счупване не беше стандартно, а много тежко, с раздробена бедрена кост, която, заради това, че не е лекувана оперативно, фрагментите й бяха зараснали в неправилна позиция, с тежка контрактура, атрофия на мускулите, склерозиране на тъканите“, обяснява популярният търновски медик.

Преди проф. Кинов да пристъпи към операцията, съгласува действията си с колегите онколози, съставят план, така че да бъде избран най-подходящият момент за манипулацията. Това е необходимо, тъй като терапията срещу рака понижава имунитета и повишава многократно риска от инфекции.

„Успяхме да извършим сложно ревизионно протезиране, благодарение на което възстановихме ставата. Пациентът вече прави първите си крачки и вярвам, че с помощта на кинезитерапевтите ще се възстанови дотолкова, че да може сам да се обслужва и да не бъде в тежест на близките си“, обнадежден е известният ортопед.

Операцията е извършена само за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е ключово при тежко увредени пациенти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *