Искат и паметник на цар Борис III в старата столица

Председателят на групата съветници на ВМРО-БНД във Великотърновския общински съвет Евгени Коев официално обяви на последната сесия инициативата за изграждане в старата столица на паметник на цар Борис III, наречен от народа Цар Обединител и получил при рождението си титлата Княз Търновски.

Тепърва ще се сформира Инициативен комитет, като поканата е отправена към всички граждани на Велико Търново и района да се включат.

Евгени Коев вече е провел разговори с изтъкнати историци, общественици и ръководни лица, като е получил от някои от тях подкрепа. Над десет от общинските съветници в старата столица също са откликнали на поканата, като освен членовете в групата на ВМРО-БНД това са сторили представители на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. Без да ангажират с мнението си своите групи в Общинския съвет, отделни представители на „Българска демократична общност“ и на коалиция „БСП за България“ също са подкрепили инициативата.

В мотивите за издигане на паметника в старата столица се посочва, че това е възможност за преоценка на управлението на един от най-успешните български държавници, както и на наложени клишета след 1944 г., продължаващи да битуват и да се предават неоправдано на младите българи. Паметници на цар Борис III вече има изградени в редица градове в България, а и в чужбина и според инициаторите е редно монархът, носил в продължение на 24 години титлата княз Търновски, да има подобаващ знак и в старата столица.

6 thoughts on “Искат и паметник на цар Борис III в старата столица

 • 02.02.2023 в 12:01
  Permalink

  Пямам нищо против паметниците, но да не преиграваме, за да не бъдят поругавани !

  Отговор
 • 03.02.2023 в 8:42
  Permalink

  Без съмнение Н.В. Цар Борис Трети е голям български държавник, но не е сега време за паметници.

  Отговор
  • 07.02.2023 в 0:33
   Permalink

   Я ни напиши ,какво ГОЛЯМО нещо е сътворил за България?? Че не се сещам за добро…САМО ЕДНА ГОЛЯМА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА СЪТВОРИ този измекяр.

   Отговор
   • 07.02.2023 в 17:35
    Permalink

    Ненамеса на България във войната. Мирно присъединяване на Южна Добруджа, Македония,, част от Гърция! Измекяри сте вие, комунистите!

 • 03.02.2023 в 19:52
  Permalink

  Явно на българина му е мнооого къса паметта! Този и баща му Фердинанд ни върнаха 100г назад в икономическо,международно и социално развитие и просперитет. Тази фамилия не заслужава да бъде увековечавана,това са некадърниците в политиката и управлението на Третата Българска държава,заради тези губим 1/3 от земите си и населението ЗАЩОТО СА ПОДЛОГИ и ПРОДАЖНИЦИ,като наследника им Симеон 3 !!!

  Отговор
  • 06.02.2023 в 21:13
   Permalink

   Върнаха ни твоите друзья съветските сволочи и българските им подлоги след 9.9.44 г.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *