32 ст. е цената на яйцата при производителите, на 48-51 ст. се вдига в магазините

За миналата година ръстът в цената им е бил 71%

 

ЯЙЦАТА ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ, НО НЯМА ДА ИМА РЕЗКИ ПРОМЕНИ В ЦЕНАТА ИМ. Това прогнозира председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков от Горна Оряховица, който присъства на провелата се във вторник среща в Арбанаси за учредяване на Национална аграрна камара. Той подчерта, че това се очаква заради спад в цената на зърното. Благоприятната тенденция за потребителите ще се отрази и при пилешкото месо.

Даниел Божанков

„За миналата година яйцата са поскъпнали със 71 процента. Причините са доста, но основният фактор е пазарът. Той определя цената. В България производителите не успяваме да определяме цената, както при другите стоки – говоря за първично произведените. При нас се получи това, че не може да сложим над себестойността 20 или 30 процента, за да си продадем продукцията“, коментира Божанков.

По думите му яйцата у нас не са от най-скъпите в Европейския съюз и държат средни стойности.

„За цената на европейския пазар допринася високата себестойност – фуражите, електрическата енергия, твърдото гориво, всичко разходи за медикаменти, опаковки, логистика, заплати, осигуровки. При фуражите инфлацията е около 100 процента. В началото на миналата година купувахме фуража за 600 лв./т, сега същото количество струва 1200 лв.“, посочи горнооряховчанинът.

Божанков обясни, че производителите продават стоката си за 32 ст. за брой, докато в търговската мрежа едно яйце варира между 48 и 51 стотинки.

„Цената там се определя комплексно – дали яйцата са био, от свободни кокошки, в клетки, размер, вид, брой в опаковка. Това е валидно за последните 10-15 години. Високата цена, която се получава сега, се вижда от потребителя много повече, отколкото преди“, заяви той.

Божанков сподели, че трудностите в бранша са станали причина птицевъди във Великотърновско да замразят дейността си и да се преориентират към друг сектор.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *