Модерният оптичен томограф на горнооряховската болница лови и най-малките поражения в окото

308 пациенти от Горна Оряховица и региона са били диагностицирани с оптичния кохерентен томограф в Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица от 1 юли до момента. Това съобщи началникът на отделението д-р Илияна Донева. Преминалите пациенти са били с различни диагнози – глаукома, захарен диабет, довел до промени в очните дъна, съдови заболявания на окото, исхемия на зрителния нерв, емболия, тромбоза и др.

Голяма част от изследваните са насочени за оперативно лечение в отделението.

Модерният апарат за прецизна диагностика на окото бе въведен в експлоатация през юли м.г. Заради високата резолюция на изображението могат да бъдат открити дори минималните поражения на окото, което пък позволява ранно диагностициране на много заболявания и навременно лечение, посочи д-р Донева. Скенерът е с много възможности и позволява изследване на задния очен сегмент – ретина, макула, зрителен нерв и стъклено тяло, както и на предния сегмент на окото – камерен ъгъл, дебелина на роговицата, вкл. лещата и зад лещата в дълбочина.

От отделението са направили заявка за активирането на специализиран софтуер на оптичния томограф за извършване на ОСТ ангиография.

За изминалата 2022 година извършените операции в Отделението по очни болести са близо 180, посочи още д-р Донева. Оперирани са пациенти с катаракта, извършени са и други амбулаторни процедури. Офталмолозите отчитат, че пада възрастовата граница по отношение на катарактата ( т.нар. старческо перде). През м.г. на интервенция за отстраняването й са се подложили и пациенти на възраст 48 – 50 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *