Схема за трансформиране на ценни общински пасища ощетява животновъди и превръща инвеститори в милионери

Аферата се разследва от Върховната административна прокуратура, сезиран и е служебният агроминистър Явор Гечев

 

НОВА СХЕМА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ПАСИЩА ПОСТАВЯ В БЕЗИЗХОДИЦА ЖИВОТНОВЪДИ. Затревени площи за изхранване на добитък биват предоставяни на инвеститори за създаване на фотоволтаични паркове с безвъзмездно финансиране до 1 млн. лв. по Плана за възстановяване. Ключова роля в аферата има местната власт, тъй като смяната на предназначението на парцелите става след решение на общинските съвети по места. За това алармира горнооряховчанинът Симеон Караколев, който е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. От организацията са изпратили писмо до служебния министър на земеделието Явор Гечев, Националното сдружение на общините в България и Върховната административна прокуратурата, с което се надяват на бърза реакция от властта, за да се защитят интересите на фермерите у нас.

Симеон Караколев

„Пасищата винаги са били от проблемите на дневен ред в животновъдството от няколко години насам. Ако не за виртуални животни, то сега заради новата мода – фотоволтаични паркове. Трябва ни законов инструмент, който да ограничи безразборното използване на пасища за соларни паркове. Това няма никаква добавена стойност за населените места. Единствената такава е в джобовете на кметове и инвеститори“, посочи Караколев.

По думите му в момента Върховната административна прокуратура извършва проверка доколко се спазва законът, като се изземват земи публична собственост, които са със специално предназначение за паша на животни, и на същите тези парцели им бива сменяно предназначението като земи за производство на енергия. Това става, след като парцелите биват обявени за пустеещи, макар с години да са ползвани за изхранване на добитък.

„Има такива случаи в цялата страна. Конкретно за Великотърновска област – в община Сухиндол. Там колегите не можеха да дадат достатъчна гласност и 2000 дка „хвръкнаха“, уточни фермерът.

Изтъкна, че членовете на организацията категорично се обявяват против изграждането на фотоволтаични паркове върху пасища, защото българските животновъди имат нужда от този поземлен фонд за своите стада и за подкрепа на доходите си по линия на Общата селскостопанска политика. Без терените за изхранване целият сектор ще бъде обречен на бавна смърт, каза още той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *