Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

СЗО: Повече от 600 подвида на щама Омикрон на коронавируса циркулират в света

Понастоящем в света циркулират повече от 600 подвида на щама на коронавируса Омикрон, включително XBB.1.5, чието разпространение се очаква да се увеличи. Експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керкхов заяви това в Женева, съобщи ТАСС.

„Омикрон все още е най-заразният вариант на коронавируса. В момента има повече от 600 подвида на Омикрон, които следим, и подвидът XBB.1.5 е един от тях. Така че вирусът продължава да се развива“, каза Ван Керкхов по време на традиционна сесия за въпроси и отговори, излъчена в Туитър на СЗО. „Очакваме разпространението на XBB.1.5 да се увеличава“, предупреждава експертът.

Тя подчерта, че XBB.1.5 „има предимство в растежа пред другите циркулиращи подвидове“.

„Не наблюдаваме промяна в тежестта на протичане на заболяването при заразяване с XBB.1.5. Данните за оценка на тежестта на XBB.1.5 обаче са ограничени“, обясни Ван Керкхов и добави, че в световен мащаб са известни около 9000 геномни последователности на XBB.1.5.

Към 3 февруари СЗО съобщава за 754 018 841 души, заразени с коронавирус от началото на пандемията и за 6 817 478 смъртни случая.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *