За първи път в онкоболницата в Търново извършиха лапароскопско отстраняване на жлъчка

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В 70-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА ОБЩИНСКИЯ КОМПЛЕКСНЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕ ИЗВЪРШЕНО ЛАПАРОСКОПСКО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЖЛЪЧКА. Интервенцията представлява златен стандарт в лечението на жлъчно-каменната болест и позволява на пациентите да се възстановят в пъти по-бързо, отколкото при отворена операция. Методът бе приложен от новия управителен на специализираната клиника д-р Иван Николов.

Лапароскопската холицистектомия е извършена на две пациентки в КОЦ. Общото времетраене на манипулациите е 2 часа и половина, през което екипът премахнал безкръвно жлъчните мехури на жените. И двете пациентки били с усложнена форма на жлъчно-каменна болест, а само 24 часа след интервенцията се чувстват добре и нямат усложнения.

Болката за пациента при този тип операции е значително по-малка, а рискът от инфекции драстично спада. Разрезите са козметични и не остават белези. Възстановяването трае няколко дни, а престоят в болница – само един до два дни след операцията. Снижени са до минимум и други следоперативни рискове, като появата на херния в областта на оперативната рана, което е често срещано явление при конвенционалната операция. Пациентите бързо се връщат към обичайния си ритъм на живот и дори 5 дни след манипулацията могат да започнат отново професионалните си ангажименти.

Лапароскопското отстраняване на жлъчка в КОЦ е безплатно за пациентите, тъй като се извършва по клинична пътека, съгласно сключен договор със Здравната каса. Екипът на лечебното заведение още миналата година се сдоби с необходимата апаратура за безкръвни операции. В близките месеци предстои обучение на специалистите от клиниката за прилагане на минимално-инвазивния метод и при карцином на дебелото черво.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “За първи път в онкоболницата в Търново извършиха лапароскопско отстраняване на жлъчка

 • 06.02.2023 в 14:02
  Permalink

  Бравос, ама новината е голям срам! „За първи път в 70годишната история…“ От много години жлъчка се оперира лапароскопски и то много успешно в Севлиево, в Акта Медика. И никой не се опита да привлече д-р Костадинов, ако не се лъжа беше името на доктора, в Търновската болница. Иначе, да, техника имаме…Боже, боже, златен стандарт, а за първи път в 70-годишната история…

  Отговор
  • 07.02.2023 в 12:33
   Permalink

   Малко сте назад с информацията за Севлиево . А и ако не се лъжа досега в областта единствено в онкодиспансера е извършвана лапароскопска операция

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *