Водещи новиниОбщество

Искат обезопасяване на главния път Русе – В. Търново край Поликраище

ЖИТЕЛИ НА ПОЛИКРАИЩЕ ПРЕСИЧАТ С РИСК ЗА ЖИВОТА СИ ГЛАВНИЯ ПЪТ РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ОТИДАТ ДО ЖП ГАРАТА ИЛИ ДА НАПАЗАРУВАТ. Пресичането на отсечката, която поема и международния трафик, е най-прякото място, но видимостта за опасност от профучаващи камиони и автомобили е почти никаква, защото в близост има завой. За улеснение и безопасност на водачите на МПС-та преди време там е имало огледало за обратно виждане, но вече е премахнато.

Мястото е много опасно, защото непрекъснато минават хора в двете посоки, а движението е натоварено от камиони, превозващи продукти за петролната база. Тировете пък профучават по главния път със скорост, несъобразена с обстановката. Ограничението е 50 км, но малцина го спазват.

Наши читатели посочват и друг проблем. Първоначално пътят Русе – Велико Търново е бил с павета, изграден е и тротоар. След асфалтирането трасето се вдига с 30-ина сантиметра над тротоара и бордюрите, част от които вече са разместени или направо са се свлекли в дола. А при последния ремонт старият асфалт е натрошен и насипан върху тротоара и по него не може да се върви. Става така, че хем по шосето е опасно да се върви, хем по тротоара не може. Затова и никой не го използва – нито слизащите от влака, нито живеещите до гарата. И се принуждават да пресичат два пъти – на отиване и на връщане, опасното шосе.

На участъка от 300 метра от пресечката между железопътната линия с подлеза до долната част на пътя преди няколко месеца е сложена гърбица и ограничение на скоростта 30 км. Но докато се стигне до обозначеното със знак място, камионите пак си карат с голяма скорост. Това, за което настояват жителите на Поликраище, е, да има ограничение на самото място, където става включването в пътя за населеното място. И повече пешеходни пътеки – поне 8 – 10, за които са правени и подписки. В момента има три, както и три гърбици за ограничаване на скоростта, макар доскоро да са им отказвали, защото пътят е международен.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *