Инж. Евгени Тотев от Камарата на инженерите: „Порочното строителство би донесло тежки разрушения във В. Търново при земетресение като в Турция“

Експертът е категоричен, че новите сгради са по-устойчиви на трусове

 

НАЙ-УЯЗВИМИ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ СА СГРАДИТЕ, СТРОЕНИ ДО 80-ТЕ ГОДИНИ, БЕЗ СТОМАНОБЕТОНОВ СКЕЛЕТ, НАДСТРОЯВАНИТЕ КЪЩИ И ЗДАНИЯТА С ПРЕУСТРОЙСТВА БЕЗ ОБСЛЕДВАНЕ. Това заяви инж. Евгени Тотев от Велико Търново, когото потърсихме за коментар във връзка с евентуалните последици в старата столица от бедствие с мащабите на това в Турция. Специалистът има над 20-годишен стаж като проектант и е председател на секция „Конструкции“ за Велико Търново в КИИП (Камара на инженерите в инвестиционното проектиране). По думите му антисеизмичните изисквания за проектиране и строителство постоянно се актуализират, особено когато се случи по-силно земетресение.

„Нормативните проектни изисквания имат за цел да осигурят устойчивостта на сградите, така че да могат да поемат всякаква сеизмична дейност. Трудно е да се даде прогноза за щети, тъй като има много фактори: местоположение, проект, качество на материалите и изпълнение. Ако при изпълнението са използвани некачествени строителни материали, пестено е от нещо – няма как да не се случи срутване и трагедия“, посочи инж. Тотев.

Основните проблеми са обикновено некачествените материали и лошият контрол по време на строителство. Това е и вероятната причина две почти еднакви жилищни сгради да бъдат споходени от различни съдби – едната напълно срутена, а другата – оцеляла, както се вижда от кадрите в Турция, заяви той.

Инж. Тотев посочи, че риск създава и порочната практика у нас едно и също лице да стои зад две фирми и едновременно да е изпълнител на строежа и надзор. Ситуацията на практика е абсурдна, тъй като една компания контролира собствената си дейност и реално никоя институция не възразява срещу това.

Друга порочна практика е, че основен критерий е цената, а не качеството на проектирането.

Експертът изтъкна, че не сме имунизирани срещу апокалиптични разрушения при толкова силно земетресение. Уточни, че живущите в панелни блокове могат в известна степен да се чувстват защитени заради стенния тип на конструкциите. Проблем при тези здания може да са връзките между панелите, тъй като не е ясно какво е състоянието им. Трудно може и да се разбере, защото дори обитателите на зданието да искат да се направи обследване, трябва връзките между панелите да се открият, а това е свързано с къртене на настилки, мазилки и др.

При скелетните сгради рискът идва от това, че ако една колона „колабира“, настъпва цялостен колапс на конструкцията.

„Най-големият проблем при тях е преустройството на партерните етажи. Обичайно това се е прави, за да има магазини там. Премахването на носещи стени е причината цялата сграда да рухне, ако има земетресение. Колоните в основата се срязват, всичко пада, без значение, че нагоре по етажите няма преустройва“, обясни инж. Тотев.

Според него голямо значение има и основата, върху която е построена конструкцията. Доказано е, че в скалисти терени е по-безопасно, отколкото покрай дерета и парцели с меки почви.

Експертът допълни, че не може да се разчита на санирането като превенция срещу срутване. Причината за това е, че при дейностите се залага основно на топлоизолация и не се прави укрепване, тъй като това е свързано с къртене в домовете на хората и собствениците не желаят подобни неудобства.

Допълни, че все пак Велико Търново не попада в най-опасните в сеизмично отношение области в България.

 

СЛУЖИТЕЛИ ОТ СПАСИТЕЛНИЯ ОТРЯД В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОКАЗВАТ ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

 

Седем души от спасителния отряд в Горна Оряховица са сред заминалите българи в помощ на пострадалите от земетресението в Турция. Часове след разрушителния трус България изпрати два военни самолета с екипи, които да помагат в спасителните действия сред разрушенията. В първата група са близо 60 души – военни медици, спасители, екипи за действия при бедствия и катастрофи.

От отряда на СОД към Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението – Велико Търново, са отпътували седем спасители, оборудвани със специализирана техника – термокамери, въздушни възглавници и др., за откриване на оцелели под развалините.

В 4:17 часа на 6 февруари трус от 7,7 по Рихтер доведе до огромни разрушения и много жертви в източните провинции на Турция и в Сирия. В 13:23 ч. втори силен трус с магнитуд 7,5 направи трагедията на хората още по-голяма. Жертвите са хиляди и се увеличават.

 

БУС С ПОМОЩИ ОТ В. ТЪРНОВО ЩЕ ПОТЕГЛИ КЪМ ТУРЦИЯ, СЪБИРАТ ДРЕХИ, ПАЛАТКИ И ОДЕЯЛА ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ

 

В СТАРАТА СТОЛИЦА ЗАПОЧНА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА И МАТЕРИАЛНИ ПОМОЩИ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ В УНИЩОЖИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ. Необходими са топли дрехи, завивки, одеяла, палатки, газови котлони и пари за гориво до южната ни съседка. Осигурен е бус с ремарке, който да превози даренията.

Акцията се организира от екипа на ресторант „Хан Хаджи Николи“ и хотел „Арте“. Двама от готвачите им са родом от област Адана, която е сред най-силно засегнатите от бедствието. Единият от тях е бил в дома си по време на трусовете и за щастие, е оцелял.

„Ако някой от вас желае да помогне, може да остави помощи в ARTE Hotel rooms, apartments & Piano bar, които ще бъдат закарани на нуждаещи се в района на Адана, Турция. Бусът тръгва веднага щом съберем необходимото“, заяви Силвия Йорданова, която е управител и юрисконсулт на дружество „Бул Бек“ ООД, собственик на „Хан Хаджи Николи“ и хотел „Арте“.

Тя заяви, че е възможно да се превозят и доброволци в зависимост от количеството събрани помощи.

Междувременно Българският червен кръст също събира дарения за хората в Турция. Желаещите да помогнат могат да изпратят SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип „Борба“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *