Компанията майка на „Гугъл“ планира чатбот, който да съперничи на „Чат Джи Пи Ти“

Технологичният гигант „Алфабет“ (Alphabet) планира да пусне чатбот и да подобри изкуствения интелект на своята търсачка „Гугъл“ (Google), включително за разработчици, като част от съперничеството си с друга американска корпорация – „Майкрософт“ (Microsoft Corp), за това кой да поведе най-новата вълна от иновации в сектора, предаде Ройтерс.

Междувременно и от „Майкрософт“ съобщиха, че планират разработването на услуга за изкуствен интелект.

Обявените от компаниите намерения отразяват очакванията на Силициевата долина за  огромна промяна от така наречения генеративен изкуствен интелект, технология, която може да създава авторско съдържание или различно друго съдържание по команда.

Възходът на чатбота с изкуствен интелект „Чат Джи Пи Ти“ (ChatGPT), разработен от компанията „Оупън Ей Ай“ (OpenAI), в която е инвестирала и „Майкрософт“, може да промени начина, по който потребителите търсят информация. Това се явява едно от най-големите предизвикателства пред „Гугъл“.

„Чат Джи Пи Ти“ понякога обаче отхвърля потребителски заявки заради експлозивния растеж на търсенето му от потребители. Анализатори на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) информират, че чатбота е имал 57 милиона уникални посетители през декември.

В публикация в блог главният изпълнителен директор на „Алфабет“ Сундар Пичай е споделил, че компанията му ще тества услуга за изкуствен интелект за комуникация, наречена „Бард“ (Bard), за да получи обратна връзка от потребителите, след което публично ще я стартира през идните седмици.

„Гугъл“ планира още да добави функции, базирани на изкуствен интелект, към своята търсачка, които синтезират материали за сложни заявки, като например запитване дали свиренето на китара или пиано е по-лесно, е казал още Пичай. Понастоящем търсачката представя отговори, които съществуват другаде в интернет мрежата, на въпроси, чийто отговор е ясен.

В същото време „Майкрософт“ планира да внедри изкуствен интелект във всичките си продукти, а днес съобщи, че ще запознае медиите с развитието на този процес, пише Ройтерс, позовавайки се на покана за събитие, на което ще участва ръководителят на компанията Сатя Надела. Сам Алтман, главният изпълнителен директор на „Оупън Ей Ай“, написа в туит, че също ще присъства на събитието.

Според Пичай новата услуга на „Алфабет“ наречена „Бард“ се стреми „да съчетае широчината на световното знание със силата, интелигентността и креативността на нашия изкуствен интелект“.

Междувременно днес и китайският технологичен гигант „Байду“ (Baidu) заяви, че през март ще завърши вътрешното си тестване на проект за генеративен изкуствен интелект, подобен на „Чат Джи Пи Ти“, наречен „Ърни Бот“ (Ernie Bot).

Новината предизвика рязък скок на листнатите в Хонконг акции на „Байду“ – с 15,3 на сто през днешната пазарна сесия.

Според компанията услугата „Ърни Бот“, или „Подобрено представяне чрез интеграция на знания“, е голям езиков модел, задвижван от изкуствен интелект, въведен през 2019 г., който постепенно се разраства, за да може да изпълнява разнообразни задачи, сред които разбиране на език, генериране на език и генериране на текст към изображение.

Източник, запознат с въпроса, каза пред Ройтерс миналата седмица, че „Байду“ планира да пусне новата си услуга през март.

Според него компанията цели да направи услугата достъпна като самостоятелно приложение и постепенно да я слее в своята търсачка чрез включване на генерирани от чатбота резултати, когато потребителите правят заявки за търсене.

„Чат Джи Пи Ти“ и някои ключови услуги на „Гугъл“ не са налични в Китай.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *