Търсят желаещи да специализират хирургия в горнооряховската болница

КАДРОВИ ДЕФИЦИТ ЗАТРУДНЯВА РАБОТАТА НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХИРУРГИЯ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. По думите на началника му д-р Пламен Маринов в звеното имат нужда от лекари, които да специализират и осъществят приемственост. За да привлекат млади медици, от болницата предлагат заплащане на таксите по специализацията и атрактивна заплата след сключване на договор с лечебното заведение.

Недостигът на специалисти не се отразява на наплива от пациенти. От началото на годината до момента са извършени над 45 операции. Близо половината от тях са големи и средни интервенции – хернии, перитонити, апендектомии. Хирурзите са оперирали също диабетни ходила, локални инфекции на тялото, анални абсцеси и фистули и др.

Преминалите през отделението пациенти са от Горна Оряховица, Лясковец, Търговище, Елена, Стражица, Златарица.

През последната година в отделението съвместно с екипи от УМБАЛ Плевен и великотърновски хирурзи се извършват лапароскопски операции на жлъчен мехур. Холицистектомията се поема по клинична пътека от Здравната каса, като пациентът заплаща само част от консумативите. За хората от региона да се оперират в горнооряховската болница се оказва най-достъпният вариант, тъй като спестяват разходи за транспорт, за престой и евентуално за придружител, ако изберат болници в други райони на страната.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *