Горещи новиниОбразование

Ученици впечатлиха главния архитект с макети на възрожденски къщи

Изработваха ги с естествени материали

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВПЕЧАТЛИХА ГЛАВНИ АРХИТЕКТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НИКОЛАЙ МАЛАКОВ С МАКЕТИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИ КЪЩИ. Младите таланти откриха изложба във фоайето на Регионалната библиотека и заслужиха поздравленията на всички присъстващи за своите 25 експоната.

„Развълнувах се като видях тези прекрасни къщи, защото  като ученик съм ги правил аз и това ме подтикна по-късно да избера професията си. Във вас виждам бъдещи архитекти. Много точно сте пресъздали духа на възрожденската къща с нейния мащаб, с материалите, които сте вложили. Правилно сте отразили най-характерното за тези сгради, които отразяват духа на българина. Мога само да ви поздравя за прекрасните творения“, сподели при откриването на изложбата арх. Николай Малаков.

Изработката на къщите впечатлява с естествени материали, изключителна детайлност и автентичност. В някои от макетите има поставени фигурки, части от различни автентични предмети и орнаменти.

„Искам да ви поздравя, че сте намерили симбиозата между вашите знания по история под ръководството на г-жа Косева и вашите приложни умения под ръководството на г-жа Пенова, като по този начин сте успели да направите една невероятна изложба“, обърна се към учениците зам.-кметът Снежана Данева.

И действително идеята за изработката на макетите и изложбата е на учителката по история Грета Косева и на преподавателката по изобразително изкуство Гергана Пенова. В часовете по история на двата седми класа има раздел за Възраждането и неговата архитектура.

„На мен ми дойде идеята да ги помоля да направят макет на възрожденска къща. Така им се наложи да четата повече, да научат от кой край са къщите, какъв материал се използва. Срокът беше едномесечен, защото трябваше да бъдат набавени и материали. Госпожа Пенова ги видя, одобри ги и предложи да направим изложба“, разказа учителката Грета Косева.

Според Гергана Пенова по този начин образованието е по-интересно за учениците, които са изработвали макетите си заедно със своите родители по време на коледната ваканция.

„Адмирации към семействата, защото на коледните празници те са били заедно и са творили, изследвали са и са направили нещо заедно. Това е изключително ценно, защото правенето на нещо общо в семейството е невероятно за всяко дете“, обясни Гергана Пенова.

Радостни от крайни резултат са и учениците. Ивайло Димитров и Александър Петров от 7 „б“ клас са работили по един от най-атрактивните макети в мащаб 1:25. Той представлява селска къща с типични чардак и гредоред. Отлично са се справили и техните съученички Ивелина Николова и Рая-Никол Петкова, които пък са вложили в своя проект и фигурки на животни, както и част от родопско одеяло.

„Използвахме коматекс, хартия, дърво, пръчки и пясък. Има родопско килимче. Беше много забавно, направихме много грешки и се поучихме от тях“, разказаха ученичките.

Момчил Митков пък  получава помощ от своите родители. Заедно формирали силен екип. Татко му е горски, затова се шегува, че е осигурил керемидите от борови кори, а майката, която е икономист, вече е спокойна, че може да смени професията си по всяко време, защото е вложила много прецизност в изработката.

Изложбата с макетите беше допълнена с картини на възрожденски къщи от деца в 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, които са били вдъхновени от работата на по-големите ученици.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *