Здраве

„Всеки път, когато върнем живота, е чудо“

По покана на Българския Кардиологичен Институт в България пристигна световноизвестният швейцарски кардиохирург проф. Тиери Карел

Специалистът бе посрещнат с вълнение от пациентите и силен професионален интерес от колегите си. В продължение на близо десет дни специалистът ще консултира и инспектира работата на екипите във водещите клиники по кардиохирургия на високотехнологичните болници ,Сърце и Мозък’ в Плевен и в Бургас. Плановият прием включва много тежки случаи на животозастрашаващи състояния и сложни операции с плевенските  кардио и съдови хирурзи.

Извършил над 12 000 хирургични интервенции, проф. Карел е ярка звезда в световната кардиохирургия в последните десетилетия. Той, inter alia,  е учител и ментор на кардиохирурга проф. Томислав Михалевич, изпълнителен директор и президент на Кливлънд Клиник, Охайо (20 години  болница № 1 в света), който, от своя страна, като лектор на научната конференция „Пролетни кардиологични дни“, организирана от БКИ (Пловдив, 2009 г.), насърчи и подпомага решаващо, и днес, развитието на българската инвазивна кардиология и кардиохирургия.

Проф. Карел членува в множество национални и международни професионални дружества, член е на борда на директорите на Американската асоциация по торакална хирургия (2018-2021 г.), редактор на Европейското научно списание по кардиоторакална хирургия (2011-2021 г.).

В продължение на 25 години проф. Карел е част от ръководството на водещи научни институции. Автор е на над 800 научни публикации. Носител на наградата ‚Леонардо да Винчи‘ за високи постижения в областта на преподаването и обучението към Европейското дружество по кардиоторакална хирургия, доктор хонорис кауза на Фрайбургския университет.

Участвал е в близо 50 хуманитарни мисии в цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *