Водещи новиниОбщество

И след Георги Вълев бившият Окръжен съвет не случи на собственици

Сградата продължава да се руши пред погледа на туристите на Царевец

 

ПОКРАЙ СТЕГНАТИТЕ И РЕСТАВРИРАНИ СТАРИ КЪЩИ ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИЗПЪКВА РАЗРУХАТА НА ЗНАКОВИ СГРАДИ В СТАРАТА СТОЛИЦА, които, за жалост, нямат тази щастлива участ. Става дума не само за красиви и внушителни сгради с история, а за такива, които оформят ансамбловото пространство в старата част на града. Такава е оставената почти на произвола на съдбата сграда на Окръжния народен съвет, построена в началото на 20-и век като Окръжната палата. Последният собственик от 2015 г. – софийският Универсален пенсионен фонд „Съгласие” АД, или не знае какво да прави с имота си, или нехае за него. Дори не отговаря на предупредителните писма на Общината, които напомнят, че трябва да се направи мащабен ремонт. А той е особено нужен, защото архитектурният паметник от национално значение продължава да се руши. Последният ремонт на фасадата и покрива, когато все още сградата е общинска собственост, е правен в началото на 90-те години по проект „Красива България”. Изпочупени прозорци, падащи корнизи и олющена мазилка са първите впечатления от него на всеки, дошъл да посети Царевец. През липсващите прозорци на входната врата може да се види и погромът вътре. Всъщност само три неща е свършил собственикът последно през 2016 г., които обаче са капка в морето и въобще не решават проблема с реставрацията на сградата. Изгради наново рухналия през януари 2016 г. масивен парапет откъм ул. „Читалищна”, отсече дървото, високо метър и половина и поникнало на балкона на източната фасада, и опаса с два синджира и катинари входната врата, за да не влизат любопитни граждани, защото може да пострадат.

 

РЕД СОБСТВЕНИЦИ НА СТАРИЯ ОКРЪЖЕН СЪВЕТ СЪС СПОРНА РЕПУТАЦИЯ СЕ ИЗРЕДИХА, БЕЗ ДА ПРЕДПРИЕМАТ НИЩО

 

Сагата започва през 2005 г., когато след решение на Великотърновския общински съвет сградата е продадена чрез конкурс на Георги Вълев. Фирмата му – „Поликомерс СГ” ЕООД, купи общинския имот за 1,47 млн. лева. Той трябваше да се превърне в петзвезден хотел с името „Цар Калоян”. Намерението пропада, а междувременно бизнесменът, уличен като един от „Килърите”, се озова в затвора с доживотна присъда през 2010 г. През същата година с пълномощно синът му Валери Вълев продаде сградата за 1,89 млн. лева на варненската фирма ЕОН, собственост на Косю Костов. През 2015 г. следва нова смяна на собствеността. Данъчните оценяват имота на 867 151,80 лв., а последният собственик продава някогашната Окръжна  палата на Универсалния пенсионен фонд за 3 800 000 лв. без ДДС. За „Съгласие” пък се знае, че е основен акционер и дъщерна фирма в групата на холдинга „Химимпорт” АД – собственост на ТИМ.

СТРОИТЕЛСТВОТО НА ОКРЪЖНАТА ПАЛАТА СТАВА НА ДВА ЕТАПА СЛЕД ОБЯВЕН КОНКУРС

През 1908 г. Общината одобрява идеята и срещу сумата от 15 000 лева и задължението за докарване на вода в града тя предоставя 1454,50 кв. метра незастроена площ от съществуващата по онова време в района градска градина „само и единствено за Окръжна палата”. Обявен е конкурс през 1909 г., на който се явяват утвърдени архитекти от цялата страна, а постъпилите проекти са 15. Първата награда е дадена на софийския архитект Никола Лазаров. След обсъждане на местните се изказали съмнения относно осъществимостта на проекта и затова строителството в крайна сметка става по проекта на арх. Георги Козаров, който е родом от Сливен, но част от живота му протича в старата столица. Строителството започва през април 1910 г. Поверено е на търновеца Никола Хаджипетков след спечелен търг. В хода на работата се включва и Леон Филипов, който по това време отговаря за техническата служба в Общината. На него дължим изящните декоративни елементи около прозорците, парадния вход, балкона, капандурата и покрива. Само за 12 месеца сградата е вдигната. През август 1911 г. тя официално е открита и започва да функционира. Катастрофалното земетресение от 1913 г. й нанася сериозни поражения, но търновци успяват да я възстановят почти в предишния й блясък.

Сградата си остава една от най-красивите и достолепни във Велико Търново. Тя е в стила на неоренесансовата следосвобожденска архитектура и е повлияна от европейската култура, както и много от къщите по главната улица на старата столица. Нейният статут на архитектурен паметник изисква всички разрешения относно преобразяванията й и всякакви строителни намеси да се съгласуват с НИНКН. Стига последният й собственик да реши какво ще прави с нея.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “И след Георги Вълев бившият Окръжен съвет не случи на собственици

  • За съжаление всичко България се прави, не с разбиране, не за да остане и служи във времето, а с алчност, безотговорно, без сърце и желание, повърхностно. Управляващите ги интересува собственната им облага, а не значението на нещата. Всички виждат на какво прилича града. От 60 – те години е по зле дори от всякога. Толкова ни е тъжно за нашият град.

    Отговор
  • Без паркинг, от тази сграда хотел няма да стане. Затова,отдавна Общината трябваше да си върне собствеността, и да премести там РИМузей. Ако ще, и да се вземе заем за това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *