Свят

Девет държави от ЕС, сред които и България, предлагат помощ на Сирия след земетресенията от миналата седмица

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия, съобщи днес Европейската комисия. Както БТА съобщи, преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Румъния и Словения, както и Норвегия. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите – в сътрудничество с Международната организация по миграцията.

ЕС изпраща в Бейрут днес двама служители за съгласуване на помощта, допълва комисията и отбелязва, че първоначално Сирия получи 3,5 милиона евро хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

В подкрепа на Турция 21 страни от ЕС и три други държави са предложили общо 38 екипа спасители. Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания, както и Албания, Черна гора и Сърбия. Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

Говорител на комисията заяви днес на пресконференция, че наложените от ЕС санкции срещу Сирия не са пречка за доставянето на помощта. По неговите думи, ако властите в Дамаск не бяха предприели война срещу сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, днес щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за разчистване. ЕС не може да бъде обвинен, че не прави достатъчно. Санкциите не се отразяват на доставките на необходимите средства, хуманитарната помощ не е засегната. Санкциите са насочени към извършителите на репресиите срещу сирийския народ, обобщи говорителят.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *