Водещи новиниОбщество

„Пътеводител в света на половото възпитание и култура” ще помага при работа с деца от 4- до 14-годишна възраст

Наръчник за работа с професионалисти и деца в сферата на половото възпитание разработи докторът по психология и психолог в Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново Иванина Анчева.

Авторката на пътеводителя – психоложката Иванина Анчева.

Пособието, наречено „Пътеводител в света на половото възпитание и култура”, бе представено на 10 февруари в РБ „П. Р. Славейков” пред родители, студенти, съмишленици и служители в центъра.

То дава насоките за компетентна работа с деца от 4- до 14-годишна възраст. Ето какво сподели за пътеводителя психологът и доктор по социология Весела Банова: „Впечатлена съм и препоръчвам наръчника на Иванина Анчева. Тя запознава родителите и професионалистите с особеностите на детската сексуалност, която съществено се различава от тази на възрастните, и развитието й при децата в предучилищна, начална училищна възраст и при тийнейджърите. Разяснява разликата между пол и сексуална ориентация. Предлага примерни упражнения за групова работа с деца по изключително важни теми. Пътеводителят е написан с ясен и внимателен език. Той дава и на родителите, и на специалистите подходящи думи, за да могат да говорят на децата за телата им по подходящ начин.

Екипът на Центъра за обществена подкрепа – Велико Търново.

Основната идея е, че трябва да придружаваме детето, чието тяло се променя, докато то расте. Този пътеводител помага за това – детето, което расте, което става тийнейджър и юноша, да е подкрепено да изгради ясна представа за своето тяло като нещо ценно и неприкосновено. Той е ценен помощник на родителя и специалиста, които могат да помогнат на детето да се чувства по-удобно в тялото си, да изпитва уважение към него, както и към телата на другите хора.

Формирането на уважение към собственото тяло и тялото на другия, мъж или жена, образува сърцевината на това, което наричаме полово възпитание и полова култура”.

На представянето присъстваха Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община В. Търново и Иван Христофоров, директор на Програма SOS Детско селище В. Търново – Габрово – Трявна, които поздравиха сърдечно

младата авторка. Нейният труд е базата, с която стартира новата социална услуга – „Мобилен социален център за полова култура и възпитание“. Предстои представяне на наръчника и в София.

Центърът за обществена подкрепа с управител Албена Добрева вече навърши 15 години.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. организаторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *