ОбществоСухиндол

Историята на Балканския лъв Дан Колов оживя в Сухиндол

Историята на Балканския лъв Дан Колов оживя в Сухиндол. Изложба за именития българин беше открита в Ритуалната зала на Общината от кмета инж. Пламен Чернев. Той приветства посетителите на експозицията и изтъкна заслугите на Дан Колов за популяризиране на страната ни по целия свят.

Биографична справка за живота на Балканския лъв беше предоставена от уредника на Историческия музей в Севлиево Ивета Маринова, а Светлана Иванова запозна присъстващите с любопитните факти от състезателната кариера на прочутия нашенец.

Самата експозиция включва снимки и документи, проследяващи живота и спортната дейност на Дан Колов. В експозицията има малко известни на широката публика фотографии, уловили мигове на слава и успехи.

Дан Колов успява да победи величия като Чудото от Небраска Джо Стечър, Джим Броунинг, Джак Шерей, Руди Дудес и Ед Левис. След победа на Анри Деглан той става европейски шампион. Многократно му предлагат да приеме американско гражданство, но той остава българин до последния си дъх. Наричат го „Геният на борбата“ и макар на тепиха да остава ненадминат, го поваля туберкулоза. Нелечимата по онова време болест прекратява твърде рано земния път на големия българин с още по-голямо сърце.

Изложбата в Сухиндол е посветена на 130 години от рождението на Балканския лъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *