ОбществоСухиндол

Любимите учители Ганчо Йончев и Иван Басарков са новите почетни граждани на Сухиндол

Прочутите местни учители Ганчо Йончев и Иван Басарков са новите почетни граждани на Сухиндол. Двамата любими преподаватели на поколения сухиндолци получиха званието с пълно мнозинство на Общинския съвет.


ГАНЧО ЙОНЧЕВ Е РОДЕН ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1925 ГОДИНА В СУХИНДОЛ. Отбива военната си служба и се записва да учи френска филология и педагогика в Софийския университет „Кл. Охридски“. През 1951 г. завършва висшето си образование и е назначен за преподавател по френски език в Севлиево. Едновременно с образцовата си учителска работа, а по-късно и като пенсионер вече извършва завидна по обем обществена културно-масова дейност в родния си град Сухиндол. Участва в читалищния хор, играе в читалищни пиеси, дългогодишен председател на пенсионерския клуб в града. Бил е и треньор на футболния отбор „Лозен“, както и член на Контролния съвет на мощната кооперация „Гъмза“. Въпреки че губи твърде рано съпругата си и единствения си син, той успява да събере сили и да продължи да участва активно в обществения живот на града. За себе си казва, че спътници през целия му съзнателен живот са били физическата и умствената ми активност.


ИВАН БАСАРКОВ СЪЩО Е РОДЕН ПРЕЗ 1925 ГОДИНА, НО ПОЛУЧАВА ЗВАНИЕТО ПОСМЪРТНО. Останал сирак от малък, а съдбата му предопределя да изкарва прехраната си с много усилия. Основното образование завършва в родното си село. Силно е желанието му да продължи учението, но за това са нужни средства. За да внесе задължителната такса и да постъпи в сухиндолската гимназия, той работи цяло лято.

Иван Басарков слага началото на първата ученическа кооперативна организация в Сухиндол. По негово настояване е открит и ученически стол. До мечтаната учителска професия Басарков извървява дълъг път. Годините на подготовка и съзряване са свързани с висшето търговско училище в Свищов и някогашния педагогически институт в Бургас.


Истинското творческо време за него започва през 1952 г. Оттогава сухиндолци го познават като добър учител и активен общественик. В продължение на 33 години е неотменно на своя пост в родното училище. Любовта към преподаваните математика и физика и трудово обучение успява да предаде на много от своите ученици. Освен на редовните учебни занятия той се отдава и на кръжочна дейност, като сам обогатява познанията на своите ученици по овощарство, лозарство и пчеларство, ръководи и кръжоци по авиомоделизъм, по корабен и автомоделизъм, отговорник е на опитното поле, в което поддържа разсадник с научна цел. Негова е заслугата за добре оборудвания кабинет по физика. Подготовката на учениците му и прецизно изработените модели в кръжоците ги правят достойни участници в окръжни и републикански прегледи.

Сухиндолци ще го запомнят като един от най-запалените последователи на Марко Вачков в областта на българското модерно пчеларство. Изучавайки в детайли неговия опит, Иван организира пчеларско дружество, което е сред най-активните в окръга. Единствено това дружество, пак с негово съдействие, има лесопарк над града. Натрупаните солидни знания по пчеларство карат Басарков да води проучвателска и опитна работа в собствения си пчелин, който наброява 45 кошера. Особено привлича вниманието на пчеларите от окръга създадения от него стъклен кошер, който е ценно помагало при кръжочната дейност на учениците.

Негова е и идеята за преустройството на работническите постройки в местността Иванковец през 1954 г. в лагер за отдих на учениците. Призванието за неговия труд намира израз в избирането му за народен съветник в продължение на няколко мандата. Иван Басарков умира на 28 февруари 2002 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *