Горещи новиниЗдраве

Монтираха дефибрилатор за спасяване на човешки животи в бензиностанция във Великотърновско

Уредът е в готовност да оказва първа помощ при сърдечен арест

 

АВТОМАТИЧЕН ДЕФИБРИЛАТОР БЕ МОНТИРАН В БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА НА OMV В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ПОЛИКРАИЩЕ. Това е първият обект за зарежда на гориво в региона, който разполага с животоспасяващия медицински уред. Устройството, което чрез електрически ток възобновява сърдечната дейност, е едно от осигурените от компанията за 20 нейни бензиностанции, разположени на магистрали и транзитни пътища в страната. Служителите са преминали обучение за придобиване на теоретични и практически знания за употребата на апарата съгласно европейските стандарти.

„Инсталирането на дефибрилатори на обекти на OMV е ценна дългосрочна инвестиция в здравето и благосъстоянието на служителите и клиентите, както и на всички пътуващи“, излязоха с изявление от фирмата.

Уредът е инсталиран на видимо място в обекта, а при нужда персоналът е в готовност да съдейства за използването му. Апаратът дава гласови и текстови насоки на български език в целия процес на спасяване, като включително отчита качеството на оказването на първа помощ при изкуствено дишане и сърдечен масаж,и дава насоки за корекция.

По данни на фондация „Първите три минути“ близо 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест. Няма симптоми, които да предвещават за опасността от предходни дни. Състоянието възниква, когато нормалната работа на сърцето спре поради електрическа малфункция, което причинява внезапна загуба на кръвообращение и води до липсата на приток на кислород за мозъка. Следва загуба на съзнание, нарушено дишане или липса на такова. Някои хора може да усетят болка в гърдите, недостиг на въздух или гадене. Липсата на адекватна реакция в първите минути води до фатален край.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *