От доброволец д-р Владимир Ванев стана специализант по хирургия в МОБАЛ

27-годишният медик е първият лекар в своето семейство

 

ХИРУРГИЯТА Е НАЙ-ПРИВЛЕКАТЕЛНАТА СПЕЦИАЛНОСТ ЗА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ, СОЧИ РОДНО ПРОУЧВАНЕ. Отговорността и благословията да държиш в ръцете си живота на пациентите превръща ежедневието на виртуозите със скалпел в непрестанна борба със смъртта. По този път е избрал да върви д-р Владимир Ванев, който е най-младият представител на хирургичното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. 27-годишният мъж започнал специализация в болницата в края на 2021 г. Изборът именно там да положи основите на своята кариера направил, след като се запознал с условията, екипа и предимствата на лечебницата по време на доброволстване в периода на пандемията от коронавирус.

Д-р Ванев е от Дряново. Завършил е Медицинския университет във Варна, а към най-хуманната професия се ориентирал още когато бил в пети клас. В семейството му няма други лекари и това още повече го мотивирало да стане първият такъв.

„Докато следвах медицина, всеки един хирургичен предмет ми беше любим. Хареса ми това, че освен знания трябва да се използват и ръцете. В тази дисциплина се изискват много способности – бърза мисъл, точност, прецизност, сръчност. Колкото и да навлизат нови технологии, ролята на хирурга не може да бъде заменена“, сподели той.

Щастлив е, че има възможността да се учи от вдъхновители като д-р Николен Стойнов и приема като огромен трамплин за развитие факта, че в отделението се работи както по спешни случаи, така и планово лечение. Нито един ден в звеното не си прилича с предходния и това непрекъснато разнообразие от медицински казуси внася неповторимо очарование в работния му ден.

„Подхождаме професионално и максимално сериозно към всеки един пациент и се стараем да си свършим работата перфектно. Денят ни започва с визитация на оперираните пациенти и тези, на които им предстои оперативно лечение. Най-честият повод, който води хора при нас, е болката в корема. Работим с най-съвременните апаратури за диагностика и лечение. Можем да се похвалим с извършването на лапароскопски операции, или така наречените безкръвни“, посочи д-р Ванев.

Огромен процент от пациентите, на които помагат, са претърпели пътнотранспортни произшествия. Често тогава се работи съвместно и с лекари от други специалности, тъй като обикновено травмите и пораженията по тялото са на няколко места.

„В не толкова голяма спешност сме оперирали и пациенти с тумори на дебелото и тънкото черво. Всеки един спасен живот за нас е много ценен и обичаме да виждаме усмивки в замяна. Това ни е достатъчно. Няма по-голямо удовлетворение за хирурга от това да види, че след неговата намеса човекът се е възстановил и си тръгва на собствен ход от отделението“, увери 27-годишният мъж.

Изтъкна, че за да има успешен развой в лечението, хората не бива да пренебрегват профилактичните прегледи. Всяко едно заболяване, диагностицирано навреме, в ранен стадий, в повечето пъти има щастлив край. За жалост обаче, повечето хора правят точно обратното, споделя впечатленията си той.

„Улисани в ежедневните проблеми и рутината, пациентите си обръщат внимание твърде късно, търсят медицинска помощ в краен случай и това усложнява нашата работа. Всеки човек трябва да е отговорен за здравето си, защото по-важно от него няма“, напомня той.

Д-р Ванев вижда следващите 5 години от живота си, изпълнени с много обучения, курсове и работа. Категоричен е, че няма да пести сили, за да се развива и да стане усъвършенстван специалист, за да е полезен на всеки доверил му се пациент.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *