Горещи новиниОбщество

Лясковчани отбелязаха 150 години безсмъртие на Васил Левски

Почетен ритуал, насочен към широката общественост, организираха Община Лясковец и местния Общински комитет „Васил Левски“ по случай 150 години от героичната смърт на Апостола на свободата.

На 18 февруари паметта на националния ни герой бе почетена с общоградско поклонение пред паметния знак на бележития българин в града ни. За голямата годишнина се събраха граждани, ученици, общинското ръководство, представители на партии, организации и институции. Програмата, посветена на Апостола на българската свобода, започна с „Ботев марш“, изпълнен от учениците от представителния фанфарен оркестър при Средно училище „Максим Райкович“, с ръководител Нели Гургева. В памет на достойния син на България учениците на гимназията представиха прочувствена „Песен за Апостола на свободата“ – изпълнение на Вокална група „Славееви гласове“. По-малките деца от Начално училище „Цани Гинчев“ се поклониха пред безстрашливия и велик българин, представяйки поетичната композиция „Поклон, Апостоле!“. Възпитаниците на Евгения Коева и Емилия Пенчева от клубовете за личностно развитие „Родолюбие“ и „Талантино“ декламираха пламенни патриотични стихове и пяха песни, пропити с признателност, гордост и прослава личността и подвига на безсмъртния български революционер, чието свято дело е намерило здрава почва за съзаклятническа дейност и в родния ни Лясковец.

След литературната композиция и изпълненията на децата, официално слово в памет на Апостола произнесе председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ Димитър Байчев. Отец Богдан Арабаджиев отслужи панихида в памет на дякон Левски и на всички воини и герои, дали живота си за свободата на родината ни. Лясковчани в знак на уважение и гореща признателност към героя, сведоха чела и поднесоха венци и цветя на барелефа на Левски. Цветя положиха общинското ръководство, партии, читалищното настоятелство, училищата, пенсионерски клубове, клуба на ветераните и сержантите от запаса и резерва, футболния клуб „Левски“ и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *