Здраве

Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари

Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари след мощно  слънчево изригване на 17 февруари, съобщи ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика.

Специалисти на института са регистрирали изригване на Слънцето от най-голяма интензивност – X2.3/2B в рентгеновия диапазон в петък, в 23:15 ч. московско време (22:15 ч. българско време). То е продължило 72 минути.

“Изригването беше придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса. На 20 февруари е възможно смущение на геомагнитното поле”, се казва в доклада на института.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като X обозначава най-мощните изригвания.

Слънцето е кълбо от кипяща плазма, чиито горни слоеве постоянно се “разбъркват”. Това, заедно с високата електропроводимост на материята му, създава силно магнитно поле. Тези полеви линии често излизат извън по-плътните слоеве на Слънцето и се пречупват, което води до появата на слънчеви петна, изригвания и мощни изхвърляния на коронална маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *