Свят

Продажбите на употребявани автомобили – ръст на цените, спад на предлагането

Продажбите на автомобилите втора употреба са намалели рязко през миналата година, тъй като все по-малко употребявани коли се предлагат на пазара, по данни на британски автомобилни търговци.

Поради недостига на автомобилни части, предизвикан от сривовете в производството им по време на пандемията от КОВИД-19, на пазара се предлагат недостатъчно нови коли на фона на увеличаващото се търсене. Поради това много собственици на автомобили продължават да ги карат по-дълго, отколкото са планирали, или предпочитат да се ориентират към пазара на коли “втора ръка”. От 2021 г. насам обаче цените на този пазар се повишават поради увеличеното търсене и сравнително ограниченото предлагане, като едва напоследък започват да се стабилизират.

Средната цена на употребяван автомобил “Фиат Панда” (Fiat Panda) се е повишила с 18,7 на сто на годишна основа до 5765 британски лири (6499 евро) през януари тази година, а на “Тойота Авенсис” (Toyota Avensis) е скочила със 17,9 на сто до 5825 британски лири (6567 евро), по данни на автомобилното  списание “Аутотрейдър”.

Не всички коли “втора ръка” са поскъпнали на британския пазар. През януари средната цена на джиповете “Сузуки Витара” (Suzuki Vitara) е намаляла с 9 на сто до 14 786 британски лири (16 689 евро), а при “Шкода Йети” (Skoda Yeti) понижението е с 9,4 на сто до 9893 британски лири (11 153 евро).

Около 6,9 милиона автомобили на старо са сменили собствениците си във Великобритания през 2022 г., което е доста по-малко от 7,5-те милиона, продадени през 2021 г., според британската браншова организация Общност на производителите и търговците на автомобили (Ес Ем Ем Ти – SMMT).

Най-продаваните на Острова коли на старо през 2022 г. са били “Форд Фиеста” (Ford Fiesta), следвана от “Воксхол Корса” (Vauxhall Corsa) и “Фолксваген Голф” (Volkswagen Golf), по данни на Ес Ем Ем Ти.

Сред употребяваните автомобили, които са били продадени през миналата година във Великобритания, най-много са били черните на цвят, следвани от сините и сивите.

На фона на общия спад на продажбите, продадените електрически коли “втора ръка” отбелязват ръст в Обединеното кралство. През 2022 г. те са били 71 071, което е повишение с 37,5 на сто спрямо 2021 г.

Продажбите на хибридни автомобили (с два двигателя – електрически и бензинов) се увеличават с 8,6 на сто, а на plug-in хибридите, чиито батерии могат да се зареждат от електрическата мрежа – с 3,6 на сто, по данни на британската Общност на производителите и търговците на автомобили.

Много хора, които живеят в по-малките градове и в селските райони във Великобритания, са принудени да се придвижват с автомобили поради липсата на добре уреден обществен транспорт, отбелязва Би Би Си. Други споделят, че не могат да разчитат на него заради серията от транспортни стачки, които периодично блокират различни региони на Обединеното кралство от миналото лято насам.

На този фон не са малко британците с по-ниски доходи, за които става все по-трудно да си закупят коли втора употреба поради поскъпването им. Повишеното им търсене и ограниченото предлагане вдигна цените на много популярни по-масови модели и то във времена, когато разходите за живот се увеличават значително, посочва Би Би Си.

Пазарът на употребявани автомобили в България

“Цените на автомобилите втора употреба най-вероятно ще продължат да се повишават на фона на продължаващите сътресения с доставките на нови коли, породени от кризата с метали, чипове и прочее. Не виждам светлина в тунела през следващата година или дори две”.

Това заяви пред БТА през декември 2022 г. Любомир Доросиев, зам.-председател на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА).

Засилено търсене на вторичния пазар на автомобили се наблюдава не само у нас, но и в страните от Западна Европа, отбелязва Доросиев.

“Това беше табу за западняците – там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в криза, както и ние. Липсата на нови автомобили подклажда търсенето на употребявани коли. Затова са и толкова скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да видим различна ситуация. Цените могат да тръгнат надолу, ако спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е много високо, но към този момент няма условия за това”, обясни зам.- председателят на Изпълнителния съвет на АВА.

Търговци на коли “втора ръка” твърдят, че най-търсени у нас са автомобилите, които изискват минимална поддържка и са със сравнително нисък разход на гориво.

Колите на старо с дизелови двигатели продължават да доминират пазара в България, но се търсят машини с по-висок Евро-стандарт.

Увеличават се и продажбите у нас на употребявани автомобили с бензинови двигатели, на които са монтирани газови уредби. Предлагането им от страна на автокъщите обаче е ограничено.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *