Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Спасителите от отряда в Горна Оряховица извадиха трима възрастни и дете под руините в Турция

Смелите нашенци се завърнаха след 11 дни в южните ни съседка

 

СЕДЕМТЕ СМЕЛИ МЪЖЕ ОТ СПАСИТЕЛНИЯ ОТРЯД В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, КОИТО ЗАМИНАХА ДА ПОМАГАТ ЗА ИЗДИРВАНЕ НА ОЦЕЛЕЛИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ, СЕ ПРИБРАХА ВКЪЩИ. Милко Николаев, Мирослав Маринов, Калин Йорданов, Минчо Минчев, Веселин Гочев, Николай Бонев, Николай Николов прекараха 11 дни в южната ни съседка. Те концентрираха усилията си в градовете Бесни и Адъяман. Резултатът от вложения труд на нашенците е категоричен – извадени от руините трима възрастни и едно дете.

Горнооряховските спасители били настанени в лагер, изграден в пределите на футболен стадион. В издирването на оцелели си партнират с колеги от Китай, Венецуела и Полша. Операциите провеждали с помощта на модерна техника, които улавя сърдечна дейност и звуци на дълбочина до 30 метра. Достигането на хората обаче преминава през многобройни трудности, тъй като прокарването на път е свързано с опасност от срутване на руините и фатално затискане на останалите под развалините.

Седмината представители на отряда в железничарския град споделят, че най-запомнящият случай за тях бил вадене на жена в Бесни в продължение на почти цяло денонощие. Дейностите неколкократно били преустановявани, заради риск от разместване на плочите и фатален край дори за самите спасители.

Това не е първата подобна мисия за двама от горнооряховската група. Милко Николаев и Мирослав Маринов помагали и след земетресението в Измит през 1999 г., което било с магнитут 7,5 по Рихтер.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимка: Сектор СОД ПЗБН В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *