Горещи новиниКултура

„Търновски истории“ на Иван Тодоров събуждат носталгията по отминали времена

Книгата събира в себе си снимки, интересни факти и забравени имена

 

„Търновски истории“ е последната книга на журналиста Иван Тодоров. Известният с любовта си към старата столица автор от години изследва забравени факти и личности, които възражда в малко над 170 страници.

Иван Тодоров е печелил наградата „Златното перо“.

В изданието са събрани стари фотографии, носещи духа и историята на Търново, интересни разкази за отминали събития и личности, повдигали духа на поколения българи.

Книгата започва с история за създаването на търновската гара. Разбира се, е поместена и снимка от нейното рождение през 1900 година. Следва интересен разказ за живота на Райна Савова, която през 1940 г. издава своята стихосбирка „Нишки“, както и за художника Стоян Василев, който има стотици картини.

Царица Елеонора на Царевец през 1909 г.

Изключително интересна е специална глава в книгата, която е озаглавена „Тук-таме за едно-друго и кое колко е струвало“. Тя представя пътеводител за старата столица от 1961 година. Посочени са хотелите в града, сладкарниците, интересни факти от местната промишленост. Посочена е и редакцията на в. „Борба“, има и поместена снимка на Иван Тодоров с дългогодишния главен редактор Николай Томов.

В редакцията на в. „Борба“.

Следва историята на Иван Костов – Малината, който прави сладкарски магазин. Поместена е негова снимка през 30-те години, на която е в един от първите автомобили. Возилото е „Форд“ и е паркирано с цялото семейство вътре пред Военния клуб.

Един от първите автомобили в Търново.

В книгата има и „Глава (почти) без думи“. В нея са поместени основно картички и снимки с пейзажи, сгради и събития от района на Велико Търново. Интересни са тези от Преображенския манастир, речно пристанище в Турската махала, църквата „Св. 40 мъченици“, Царевец и царица Елеонора през 1909 г., хижа „Трапезица“, ул. „Гурко“ и Стамболовия мост.

Изобщо книгата изобилства от разкази и спомени за друго време, което събужда носталгията по отминалите епохи. Затова е поместена и глава със стари бабини рецепти за вкусни туршии, сладка, плетива и здраве. Книгата завършва с речник на позабравени думи от Старо Търново – нещо, което е типично и за други издания на Иван Тодоров.

Корицата на книгата „Търновски истории“.

Авторът многократно е отличаван в различни вестникарски конкурси. Три пъти е лауреат на най-голямата награда на СБЖ – „Златното перо“, притежава и Големия златен плакет на същия съюз. Кавалер е на наградата за журналистика „София“, присъждана от Столична община.

Михаил МИХАЛЕВ

6 thoughts on “„Търновски истории“ на Иван Тодоров събуждат носталгията по отминали времена

 • Преди години си купих книгата “Старо Търново”. Иван Тодоров е уникален разказвач. Толкова добре са описани личности, събития, истории. Браво на родолюбивия търновец Иван Тодоров!!!

  Отговор
 • Благодаря Ви за добрите думи. Те окрилят.
  Иван Тодоров

  Отговор
  • Много искам да си купя книгата Търновски истории!
   Как и откъде?

   Отговор
   • В павилиона-книжарничка на г-н Иван Борисов — пред театъра “Константин Кисимов” на главната улица. Всеки делничен ден от 9 заранта до 5 привечер. Благодаря за интереса към труда ми.

 • И аз имам книгата „Старо Търново”. Тя се чете „на един дъх”. Разкрива пъстрия живот на търновци от онова по-старо време с разноцветните характери и отношения на хората. И любовта към нашия невероятно красив град.
  Перото на Иван Тодоров наистина е златно и изключително. Прекрасно!

  Отговор
  • Благодаря за думите Ви. Те окрилят!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *