Горещи новиниОбщество

37 години от първото земетресение в Стражица, преобърнало на 180 градуса живота в малкото градче

 

ТОЧНО В 7:48 Ч. НА 21 ФЕВРУАРИ 1986 Г. ХОРАТА В СТРАЖИЦА ИЗЖИВЯВАТ УЖАСА НА ТОВА ЗЕМЯТА ДА СЕ ЛЮЛЕЕ ПОД КРАКАТА ИМ. Това е първото силно земетресение в града, за което никой не предполага, че предвещава вторично само няколко месеца по-късно. Бедствието продължава секунди, а силата му е 3,5 по скалата на Рихтер.

Трусът нанася поражения по много жилищни и обществени сгради – нацепени стени, паднали комини, повредени греди и т.н. За щастие, не взима жертви. Местните се успокояват, че по-силно разместване на земните пластове едва ли може да има, и се заемат да възстановят рухналите постройки.

Бедствието срива Часовниковата кула в близкото село Асеново, за която веднага след това са ангажирани строители по възстановяването й. Тя била почти напълно реновирана, когато на 7 декември връхлита апокалипсисът, който я превръща в купчина руини, както и множество сгради в района.

Второто земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер остава в историята ни като едно от най-разрушителните. Последствията от бедствието носят мъчителни и трудни години за стражичани. Споменът за трагедията е жив и винаги ще преследва местното население.

„Днес сме свидетели на нещо още по-страшно в съседна Турция, но ние знаем какво е това и затова се молим. Бог да пази!“, заявиха от кметството.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “37 години от първото земетресение в Стражица, преобърнало на 180 градуса живота в малкото градче

 • Уважаема госпожо,
  Прочетох предходната статия свързана с датата 07.12. 1986 г. помислих си, че сте допуснала правописна грешка като сте написали с. Алеково.
  Селото е Асеново община Стражица. Село Алеково е в община Свищов.
  Нямаше ли някой в редакцията на в. „Борба“ да Ви поправи.

  Отговор
  • Благодарим Ви за корекцията!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *