Експертът по отбраната Йордан Божилов от Велико Търново: „Националната сигурност е застрашена от хибридни атаки и фалшиви новини, някои са дело на изкуствен интелект“

Хибридните атаки са факт и застрашават националната сигурност, това заяви пред „Борба“ директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов. Според него особено опасни са фалшивите новини, които се разпространяват мълниеносно в социалните мрежи. По думите му изкуствен интелект вече манипулира клипове дори с Путин и Зеленски, които правят внушения у огромна част от потребителите.

Йордан Божилов е и бивш заместник-министър на отбраната. В периода 2005-2009 г. ръководи международната дейност на министерството, а в периода 2010-2013 г. е началник на Политическия кабинет на министъра на отбраната. През 2008 година ръководи международния управляващ борд на Центъра за сътрудничество RACVIAC в Загреб. Има многобройни публикации по въпросите на сигурността, отбраната и международните отношения и често е канен като лектор на различни форуми. В тази връзка той беше и в Националния военен университет, където представи лекция за хибридните заплахи за сигурността и как те влияят върху демократичните държави.

 

– Какви са хибридните заплахи за България?

– Хибридните заплахи са едно широко понятие, което включва заплахи от кибероперации, заплахи от фалшиви новини, от дезинформация. Заплахи за използване на ядрено оръжие, за спиране на газ – това са хибридни заплахи. Това е характерно за войната в Украйна, тя не се води само на бойното поле, тя се води за умовете и сърцата на хората. И тук е мястото на точно тези хибридни дейности.

– Реални ли са хибридните заплахи?

– Да, виждате, че постоянно има кибератаки. Залети сме от дезинформация и пропаганда. Освен фалшиви новини се появяват дълбоки фалшиви новини, генерирани от изкуствен интелект. Виждате образ на политик, но са му сложили думи, които не е казвал, сега си представете да се генерира подобно съдържание с образа на министър-председателя или на прокурор, който казва, че ще започне проверка на банка. На другия ден всички ще тръгнат да теглят парите си. Имаме подобни видеа с Путин. В едно видео пък Зеленски призовава украинските войски да се оттеглят. Това са реални заплахи и те в момента се осъществяват.

– Какво можем да направим срещу тези заплахи?

– Трябва да има широк и комплексен подход, включващ обучение на хората. Младите хора трябва да имат критично мислене. Трябва да имаме качествена журналистика, която да проверява фактите. Човек трябва да знае къде да се обърне, ако има съмнение. Трябва да имаме принципи на поведение в социалните мрежи. Ако човек види нещо много интересно, нека първо да го провери, а след това да го сподели. Държавата трябва да се бори с фалшивите новини със средствата на информацията. Да подава правдива информация, да се опитва да влияе на общественото мнение.

– Не съществува ли при това положение риск държавата да бъде обвинена, че се меси в свободата на словото?

– Това е точно нещото, от което се притесняват всички. Защото нашите общества са изградени върху свободата на мнението и медиите. Наистина това е някакъв проблем. Ние в България нямаме изградени стратегически комуникации. Но тук не става въпрос да се ограничи една медия, да се затвори устата на някой журналист, а държавата да дава достатъчно правдоподобна информация.

– Съществува ли реална заплаха за националната ни сигурност от хибридните атаки?

– Категорично съществува! Това са инструменти, които се използват, и ние като държава и общество трябва да сме наясно с рисковете и с това, което трябва да се направи. Тук в НВУ младите военнослужещи се учат на това, че противникът се опитва да нанесе удара, където е най-слабото място. За съжаление, нашите общества са уязвими именно от проникване на пропаганда, от дезинформация и фалшиви новини.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *