Общество

Влиянието на фалшивите новини обсъдиха на съвместен форум между НВУ и британското правителство

Влиянието на фалшивите новини върху сигурността и общественото мнение беше една от темите на специална конференция за хибридните заплахи в демократичните държави, организирана от Националния военен университет и британското правителство.

В нея се включиха курсанти, студенти и преподаватели от Националния военен университет, а специално за събитието във Велико Търново пристигнаха директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов и доц. д-р Мила Серафимова, която е преподавател в катедра „Психология и лидерство“ на Военна академия „Г. С. Раковски“. Участие взеха и представителите на британското правителство. Гост беше и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Доц. д-р Мила Серафимова изнесе доклад на тема „Фалшиви новини и онлайн дезинформация – новото предизвикателство в дигиталната ера“.

Преди това форумът беше открит от началника на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. По думите му една от ключовите характеристики на хибридните атаки е, че те размиват границата между мира и войната, което затруднява ефективния отговор на демокрациите.

„В отговор на нарастващата заплаха от хибридни атаки е от съществено значение демокрациите да изградят устойчиви общества, които са по-способни да се защитават срещу тези заплахи и да се възстановяват бързо от всякакви разриви. За да постигнат това, демокрациите трябва да инвестират в набор от мерки, които повишават тяхната устойчивост“, сподели генерал Маламов. Той изброи и начините за справяне със заплахите, като подчерта, че трябва да се положат усилия за укрепване на критичната инфраструктура, подобряване на информационната сигурност, на икономическата устойчивост, укрепване на военните способности и изграждане на социална устойчивост.

След изнесените доклади курсантите и студентите имаха възможност да задават въпроси и да дискутират с участниците в конференцията.

Михаил МИХАЛЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *