Горещи новиниОбщество

Предлагат поета Марин Бодаков за почетен гражданин на Велико Търново

Представители на културната общност във Велико Търново внасят предложение в Общинския съвет поетът Марин Бодаков да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“. Основните вносители са Елена Димитрова и членовете на сдружение „Дупини”.

„Много е трудно да се говори за Марин Бодаков в минало време, затова ние няма да го направим.

Марин Бодаков (1971 – 2021) е наш съгражданин с много признати таланти. Поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на девет книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура.

Човек с открита и ясна демократична позиция по обществените дела.

Един от най-видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас”, посочват в предложението си вносителите на текста.

Марин Бодаков е роден на 28 април 1971 г. във Велико Търново.

През 1994 г. завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в списание „Български месечник“. От 2000 г. до края на съществуването на вестника през 2018 г. работи в редакцията на „Култура“. Дейността си в него и рубриката си за книги „Ходене по буквите“ продължава в „К“ – седмичника „за критика, дебати и културни удоволствия“, до края на издаването му през 2019 г. От създаването на онлайн медията „Тоест“ до последния си ден сътрудничи на седмичника с рубриката „По буквите“ и интервюта. Съветник по въпросите на културата в кабинета на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 2006 до 2009 г.

Придобива докторска степен през 2014 г. с дисертация на тема „Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век. Проблеми на критическата авторефлексия“ с научен ръководител професор Тодор Абазов.

Член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ при първото й издание през 2002 г.

Постоянен член на журито на конкурса за есе „Цветан Стоянов“, организиран от НДК, от второто издание до закриването на конкурса (2003 – 2010).

Член на журитата на националната награда за поезия „Христо Фотев“ за 2012 г., на националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2013 г. и на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2016 г.

Председател на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2014 г.


Награди:

 

През 2011 г. печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия „Иван Николов“.

Носител на отличието „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г.

Удостоен е с посмъртна награда „За цялостен принос към българския литературен контекст“ от Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК през ноември 2021 г.

Отличен посмъртно с наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос.

Автор е на стихосбирките: „Девство“,„Бисквити“, „Обявяване на провала”, „Ангел в зоопарка“, „Наивно изкуство“, „Северна тетрадка“, „Битката за теб“, „Мечка страх“, „Галерията на сърцето“.

Други произведения: „Иван Вазов и…“ – съставител, „Детето зад чина“ – съавтор със Зорница Христова, „Преведе от…“ – интервюта с български литературни преводачи, „Кой „уби“ критиката: Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век“, „Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ , „Още не е загинала“ – разговори с полски интелектуалци.

Предложението на вносителите вече са подкрепили десетки представители на културната общност в духовната и историческа столица на България, като сред първите са заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев, проф. Иван Станков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и др.

4 thoughts on “Предлагат поета Марин Бодаков за почетен гражданин на Велико Търново

 • Будаков е автентичен талант.. Дано ОС не го омесят в инициация на платена клиентела, декани, зам. ректори, бъдещи ректори на ВТУ. Марин не го заслужава.

  Отговор
 • Наградата отдавна се е обезценила още от времето на династията Коту Ошо. Само Ицо Пицата и Митьо Револвера не са я получавали. А че се предлага от държавно платени фанфарони като “Дупини”, които едва ли знаят какво е поезия и за първи път чуват името на поета не е в полза на каузата. Би трябвало поне библиотеката начело с културтрегер като Иван Александров да са в основа на предложението.

  Отговор
 • Инициативен комитет в състав Митьо Мъглъта, скокливия жребец Кънев, лунгура Физкултурник, Владо Гъркъ и некакаво асистенче и подлогата на Ректора, селянче от Равда предлагат за почетен гражданин, менте професора, еднокнижник Христо Бонджолов. В края на миналата година Бонджолов стана почетен на Бела Слатина. Очевидно бизнеса с Пачетното гражданство набира скорост.

  Отговор
 • Тази която го предлага, Елена Димитрова, не знае как се пише името на поета. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *