Свят

Това ли са такситата на бъдещето?

„Роботите не са нещо, което очакваме да бъде част от бъдещето. Те вече са част от настоящето“

Все повече компании по целия свят намаляват разходите си за труд и компенсират недостига на служители, използвайки  роботи, които успешно се включват в производствени дейности и дори в обслужването на клиенти.

Кой и защо използва роботи?

Компаниите и правителствените агенции използват роботи и роботизирани системи за изпълнението на разнообразни задачи. Те ги включват в производствените процеси или при обслужването на клиенти, за да бъдат подобрени постиженията на фирмите и институциите. Роботите помагат да бъде ограничена тежестта върху служителите и работниците при изпълнението на служебните им задължения, така че те да могат да се съсредоточат върху най-важните си задачи, посочва корпоративният сайт на американския производител на микрочипове „Интел“ (Intel).

Повече от половината поръчки за доставката на роботи и роботизирани системи в САЩ през миналата година са направени от автомобилостроителни компании и техни доставчици, информира Ройтерс.

Повечето роботи, които са поръчани през миналата година, ще се използват при обработката и преместването на материали и стоки в производствени цехове, халета и складове. Те са известни като автономни превозни средства – АПС (AMR). Движението им се насочва от комбинация от авангардна сензорна система и софтуерна технология, базирана на изкуствен интелект – ИИ (AI). Благодарение на това те „разпознават“ неподвижни и подвижни препятствия и не се стига до сблъсък. Тази функция на автономните превозни средства е ключова причина за въвеждането в експлоатация на един от най-популярните им видове – самоуправляващите се автомобили, които вече се използват като роботизирани таксита.

Такситата роботи идват

Американската компания „Зукс“ (Zoox), която е собственост на гиганта в онлайн търговията „Амазон“ (Amazon), проведе изпитание в САЩ на самоуправляващо се роботизирано такси, което е без волан и педали. В него може да пътуват до четирима пътници. Автомобилът измина разстоянието между две сгради на „Зукс“ във Фостър Сити, щата Калифорния, без да бъде управляван от шофьор, съобщи миналата седмица иновативната компания.

По време на тестовия пробег роботизираното превозно средство е развило максимална скорост до 56 км/час.

„Самоуправляващият се автомобил спазваше светлинните сигнали на пътните светофари и завиваше наляво или надясно, когато маршрутът му налагаше това“, съобщи „Зукс“. Предвижда се колите с автономно управление да обслужват редовна линия за превоз на служители на компанията.

Фирмата „Зукс“ се подготвя да пусне роботизирани таксита в някои градове, сред които е и Лас Вегас. Нейните коли ще се конкурират със самоуправляващите се автомобили на „Уеймо“ (Waymo), подразделение на „Алфабет“ (Alphabet), компанията собственик на „Гугъл“ (Google), отбелязва Франс прес.

Междувременно, фирмата „Круиз“ (Cruise), която е подразделение на „Дженерал мотърс“ (General Motors), през юни миналата година получи разрешение да извършва таксиметрови услуги с роботизирани автомобили в някои райони на Сан Франциско.

„Круиз“ използва модифицирани електрически коли, модел „Шевролет Болт“ (Chevrolet Bolt), които са без волани и педали и не се управляват от шофьори. Тези иновативни таксита обаче имат право да се движат само през нощта, пише ДПА.

Медии в САЩ съобщиха за няколко инцидента през последните месеци, при които самоуправляващи се таксита на компанията са спрели на улици в Сан Франциско и са блокирали за кратко движението по тях. На този фон властите в мегаполиса се противопоставиха на искането на „Круиз“ и „Уеймо“ за по-широко използване на роботизираните таксита в Сан Франциско.

Какво следва? 

Въпреки някои проблеми, с които се сблъскват самоуправляващите се таксита на „Круиз“ в Сан Франциско, все повече фирми и институции в целия свят въвеждат роботите при своята дейност.

Компанията „Старшип текнолъджис“ (Starship Technologies) – най-големият производител в света на роботи доставчици, обяви, че през 2021 г. е доставила три пъти повече от своите машини на клиенти в целия свят. Около 1700 самоуправляващи се роботи създадени от компанията, са извършили 3 милиона доставки в редица страни, сред които САЩ, Германия, Финландия и Естония. Технологичната корпорация отбелязва, че те са по-безвредни за околната среда в сравнение с автомобилите или бусовете, с които традиционно се извършват доставки.

„Роботите не са нещо, което очакваме да бъде част от бъдещето. Те вече са част от настоящето“, категоричен е Андрю Къртис, ръководител на британското подразделение на „Старшип текнолъджис“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *