Водещи новиниОбщество

Часове след публикация в „Борба“: Пенсионерът, който искаше да се самозапали, получи ТЕЛК решение за 100 процента инвалидност

В ДЕНЯ, В КОЙТО ИЗЛЕЗЕ ПУБЛИКАЦИЯТА ЗА ЙОРДАН ГЪРДЕВ, НАСТЪПИ И ДЪЛГО МЕЧТАНАТА ОТ НЕГО РАЗВРЪЗКА ПО КАЗУСА МУ. 77-годишният мъж се сдоби с ТЕЛК решение за 100 процента инвалидност. Институциите обърнаха внимание на проблема му и предстои да получи добавка към пенсията си – месечна социална помощ в размер до 125 лв.

„Обадиха ми се в петък и казаха: „Ти днес си герой във вестник „Борба“. Заповядай да получиш ТЕЛК решението си“. Не можах да повярвам. Близо година чакам този момент. Посрещнаха ме много любезно и лично председателката на комисията ми обясни детайли около възможностите, които ми се полагат, за подкрепа от държавата“, сподели Йордан.

Възрастният мъж разказа, че полученото ТЕЛК решение му дава право на личен асистент, осигурен от община Велико Търново, който да прекарва по 4 часа дневно в дома му. Ще се проучва възможността за включването му в списъка с лица, получаващи храна от Домашния социален патронаж и други форми на подкрепа.

След удовлетворяващия развой Гърдев вече посреща новия ден с надежда. Въпреки това никога няма да забрави отчаянието, провокирало у него мисли за самозапалване в центъра на Велико Търново.

Припомняме, че пенсионерът подал документи за освидетелстване от ТЕЛК на 30 юни 2022 г. след преживян инфаркт. Докато чака решение, го диагностицират и с онкологично заболяване, а глаукомата, с която се бори от години, прогресира до степен да не може да разчита на зрението си.

„Благодаря на всички служители на ТЕЛК, които реагираха мигновено. Признателен съм, че си свършихте работата. Предполагам, че сте изключително натоварени и ангажирани, но се чудя това ли е единственият начин да се забърза процедурата – чрез силата на медиите и отчаяни действия като самозапалване?“, пита Йордан.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Йордан Гърдев

 

 

One thought on “Часове след публикация в „Борба“: Пенсионерът, който искаше да се самозапали, получи ТЕЛК решение за 100 процента инвалидност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *