Водещи новиниОбщество

Римски останки спират новия водопровод за най-голямото село в региона

Община Велико Търново е платила 27 000 лв. за проектиране на невъзможно трасе за водоснабдяване на Ресен

 

ПОРЕДНИЯТ ОПИТ ЗА СПРАВЯНЕ С ДЪЛГОГОДИШНОТО БЕЗВОДИЕ В РЕСЕН ПРЕТЪРПЯ ПРОВАЛ, но струваше на данъкоплатците в община Велико Търново 27 000 лв. Дейностите по проектиране на подземна инфраструктура към магистралния водопровод са анулирани, тъй като предвиденото трасе преминава през територията на археологическия резерват Никополис ад Иструм. Това става ясно от отговор на зам.- кмета на старата столица проф. Георги Камарашев след запитване от жител на Ресен по Закона за достъп до обществена информация.

Надеждите на хората във великотърновското село за край на сушата отново бяха попарени. Предприетото от институциите през последната година и осем месеца връща казуса в изходна позиция.

На 15.12.2021 г. кметство Ресен е сключило два договора. Единият е за изработване на парцелен план, а другият за изготвяне на инвестиционен проект и осъществяване на авторски надзор за обект „Довеждащ водопровод от водоснабдителна система „Йовковци“. За услугите е платено съответно на първата фирма 10 200 лв., а на втората – 16 800 лв.

Една година по-късно се оказва, че проектирането е спряно заради становище на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Твърдението му е, че трасето преминава през територията на археологическия резерват Никополис ад Иструм, където са предвидени разкопки, както и през пределите на охранителни зони на историческия комплекс. Заключението е да се търси друг маршрут, който не засяга обхвата на античния римски град.

„Към настоящия момент няма действащ договор за обект „Довеждащ водопровод за с. Ресен от водоснабдителната система „Йовковци“, община Велико Търново“, уточнява проф. Камарашев в отговора си. Допълва, че ще се търсят възможности за прокарване на подземна инфраструктура по възможно най-краткото и реално изпълнимо трасе, за което не са нужни допълнителни средства за изпълнение и дълги времеви периоди за процедиране на парцеларния план и одобрението му.

Новината за спряното проектиране разгневи жителите на Ресен. Местните отново се стягат за протест.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Римски останки спират новия водопровод за най-голямото село в региона

 • Много се радвам, че сте отразили случая с безвидието в село Ресен. Само мисля, че ще е коректно да посочите источника за статията ви. Защото виждам, че сте вземали информацията от поста който пуснах в Ресенската група.

  Отговор
  • По-лошото е , че договорът с проектантите е прекратен по ………
   ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ. Аз това го разбирам като че възложител и проектант са си разделили 27 хил лв , а гражданите трябва да го веем.
   Разбира се контролните инстируции удобно са проспали ситуацията .

   Отговор
 • Да не пропускаме и факта, че НЯМА нито договор към момента, нито отговорно служебно лице, което да координира действията в Община Велико Търново и разбира се да отговаря за казуса. При толкова администрация в отдела как пък нито един не предположи, че през археологически резерват не е много умно да се копае с багери. А въпросните проектанти как взеха дипломи?!
  Все въпроси, за отговорите на които почти всички се досещат, но конформистки или от мързел да си потърсят правата, мълчат.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *