Удостоиха д-р Петя Цветанова и д-р Йорданка Томова с приз „Кавалер на жълтата роза“ на „Зонта клуб“-Велико Търново

Статуетките им бяха връчени на стилна церемония на 7 март в Художествената галерия „Борис Денев“

Офталмологът д-р Петя Цветанова и кардиологът д-р Йорданка Томова са тазгодишните носители на приза на „Зонта клуб“-Велико Търново – „Кавалер на жълтата роза“.
„Признанието за двете дами е за изключителния им професионализъм, всеотдайност, търпение и за приноса им за осъществяване на най-добрия проект на Европейския дистрикт на клуба, свързан с очното и женското здраве“, обяви президентът на „Зонта клуб“-Велико Търново. Статуетките им бяха връчени на стилна церемония на 7 март в Художествената галерия „Борис Денев“.
Събитието уважиха областният управител инж. Георги Гугучков, зам. кметът на Велико Търново Нейко Генчев, които подариха по една жълта роза на 30-те членки на клуба. Сред гостите бе и доц. Диана Димитрова – директор на филиала в старата столица на Варненския медицински университет, представители на другите клубове във Велико Търново, общественици и приятели на дамите от „Зонта клуб“.
Художничката Иваничка Панева получи плакет за цялостен принос при реализирането на значими благотворителни проекти на дамската организация. С грамоти за партньорство и съпричастност бяха удостоени Румяна Начева, директор на Детско вокално студио „Румина“, която е номинирана от Зонта и за наградата „Велико Търново“, Кирил Николов от винарска изба „Перущица“, Светлана Пенева от винарска изба „Върбовка“, както и Ротари клуб за достойното партньорство.
Великотърновският Зонта клуб обединява жени, които са доказани професионалисти в различни области. Това е най-голямата дамска организация на територията на България, Румъния и Северна Македония.
„Нашата дейност за добротворство в полза на обществото не е преставала, въпреки годините на пандемия. На това тържество изразяваме благодарност към нашите приятели, партньори, съмишленици. За тяхната помощ в нашата дейност за осъществяване на овластяване на жените, издигане на техния статус, опазване на здравето им и борбата срещу насилието във всичките му форми. Отдаваме заслужено внимание на тези, които ни помагат, защото доброто ражда добро. Ние сме удовлетворени от постигнатото, защото усвоихме изкуството да живеем, да пазим хармонията и да проявяваме милосърдие“, изтъкна Мария Игнатова, президент на „Зонта клуб“-Велико Търново.
Тя обяви, че дамите от клуба успешно реализират проект с отпускане ежегодно на 3 стипендии на млади жени-медицински сестри и акушерки, обучаващи се в „Медицински колеж“-Велико Търново към Медицински университет-Варна.
„През годините сме подпомагали здравни заведения с медицинска апаратура. Предоставили сме оборудване на болницата в Горна Оряховица, помагали сме на Родилното отделение и на Педиатрията на великотърновската болница. Ще продължим с тези инициативи“, изброява модната стилистка. Членовете на „Зонта клуб“ подкрепили финансово две украинки с четири деца.
„Включихме се и в кампанията за оказване на помощ на пострадалите в земетресението в Турция, за което получихме благодарствени писма.
През последните години подпомогнахме Кризисният център и Център „Мария“ в Горна Оряховица като доставихме компютри и пособия за жените и децата в тези заведения. Друга важна кауза, по която работим е борбата срещу насилието върху жени. Периодично поставяме агитационни и информационни табла в града, брандирахме автобус, спуснахме знамена с послания от емблематични сгради“, оповести Мария Игнатова.
Думи на благодарност към дейността на дамския клуб изказаха зам. кметът Нейко Генчев и областният управител инж. Георги Гугучков.
„Жълтата роза и „Зонта“ за мен са синоним на съпричастност, на подкрепа, на човечност. Уверявам ви, че в лицето на Община Велико Търново и от мен винаги ще имате подкрепа и подадена ръка“, увери зам.кметът на Велико Търново Нейко Генчев.
„В Областна администрация трябва да виждате партньор и приятел при реализирането на всяка една ваша инициатива за повишаване нивото на образованието, за по-добро детско и майчинско здравеопазване, в борбата ви за социална справедливост“, подчерта областният управител инж.Георги Гугучков.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

One thought on “Удостоиха д-р Петя Цветанова и д-р Йорданка Томова с приз „Кавалер на жълтата роза“ на „Зонта клуб“-Велико Търново

  • 14.03.2023 в 14:48
    Permalink

    Цветанова никак не е за препоръчване, но щом твърдят, че има „професионализъм“ явно някой се е объркал. „търпение“ също не е от силните й качества. Да не е политическа активистка?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *