С наближаването на пролетта бармани, сервитьори, помощник-готвачи и продавачи се търсят все повече в Горна Оряховица

Кадрите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес са винаги актуални на пазара на труда, но с вдигане на температурите се покачва и търсенето им в Горна Оряховица. Кризата с намирането на работници във всички сфери на икономическата дейност поначало е в пряка зависимост от демографската криза и тази картина не е по-различна и в железничарския град. Обявените свободни работни места в началото на март в Бюрото на труда – Горна Оряховица, са 97, като позициите освен в сферата на услугите са и за машинни специалисти, които ставата все по-дефицитни – машинни оператори в различни промишлени производства и стругари. Няколкото шивашки фирми също обявяват места за шивачки, макар това да се случва през цялата година заради текучеството в бранша. Доста са и местата за общи работници, има за санитари, лични асистенти и болногледачи, за които все по-трудно се намират хора, защото трудът е непривлекателен, отговорен и невинаги добре заплатен. Пазарът на труда все повече се интересува и от сезонни работници за горското и селското стопанство, търсят се и каменоделци.

Това, което прави впечатление в списъка на обявените работни места от Бюрото по труда, е, че свободните позиции са по една-две бройки, което показва, че все пак мнозинството от фирмите в общините Горна Оряховица, Лясковец и Стражица са се намерили нужните кадри. Ситуацията обаче е динамична, така я определят служителите в институцията и според тях свободните работни места никак не са малко.

За това донякъде помага и програмата за младежка заетост за хора до 29 години. Програмата е отворена и може да се кандидатства по нея, но интересът не е кой знае колко голям. На седмица има по една-две заявки. Въпреки това подборът за някои позиции вече е към края си, до дни новите служители ще бъдат назначени. Там трудовите работни места в по-голямата си част са също за непривлекателен труд, като работници по поддръжка на пътища, озеленители, продавач-консултанти. Има, разбира се, и в общинската администрация, но те са най-малко.

На пазара на труда Горна Оряховица се конкурира и с Велико Търново, дори Павликени, където също има предприятия. Тези градове също привличат кадри и това важи особено за младите хора, които са най-мобилни.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *