Ударни ремонти във Велико Търново, правят улици за над 14 млн. лв.

Общината изгражда отсечки и тротоари, които не са правени от 40 години

 

С ПАРИ ПО ПРОЕКТИ И СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДХВАНА УДАРНИ РЕМОНТИ НА улици, тротоари и публична инфраструктура. Някои от поправките са на места, които не са рехабилитирани повече от 40 години, а общата инвестиция надхвърля 14 млн. лв. Основният изпълнител по силата на действащ договор е най-голямата регионална пътностроителна компания – „Пътни строежи ВТ“, чиито екипи вече работят.

Валяците в момента са в участъка от разклона за жп гарата към университета, като обхващат  половината от ул. „Теодосий Търновски“ до паметника на Димитър Найденов в подножието на общежитията на вуза. Отсечката е 2,3 км, а обновлението й ще коства 1,9 млн. Тя е основна връзка не само за гарата, но и за ВТУ. Освен настилката й се правят и тротоари, осветление, както и отводняване, включително големи шахти на две водосборни точки. До месец трябва да се направи и другата част от основната улица „Теодосий Търновски“, пресечките й „Димитър Найденов“ и „Сливница“, както и целият участък до главния път София – Варна. Спецификата за тях е и полагането на нова ВиК мрежа, както и последващо преасфалтиране. За това са предвидени още 5,2 млн. лв. С част от тази сума се прави и ул. „Ксилифорска“, която започва от разклона за Арбанаси и продължава до бившата текстилна фабрика „Васил Мавриков“ и пътя за Ксилифор. Също с тези пари ще се оправи и северният вход на града, който се явява ул. „Опълченска“. Отсечката е смятана за една от най-лошите в старата столица. Освен настилка за нея е предвидено изграждане и на нова канализация.

5 МЛН. ПОГЛЪЩА И ПЪЛНИЯТ РЕМОНТ НА БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“. По него вече се обнови цялостно ВиК мрежата, като остана заключителното преасфалтиране. То обаче е свързано с изграждането на последния елемент на булеварда – кръговото кръстовище с улеи за бърза връзка на „Беляковско шосе“ и разполагането на светофари. За него също са предвидени 1,2 млн., като в момента за направата му има оферти от три фирми. Сред тях са „Пътни строежи ВТ“, „Парсек груп“ и „Надежда вистрой“. Първоначалните намерения на кметството бяха булевардът да се преасфалтира в края на лятото, но в момента се обмисля възможността това да стане частично до „Беляковско шосе“ сега. Както „Борба“ вече съобщи, започна изграждането и на ново кръгово кръстовище с пешеходна зона и паркинг за 1 млн. лв. и на ул. „Христо Ботев“ и Старото военно училище.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Христо ПАВЛОВ

6 thoughts on “Ударни ремонти във Велико Търново, правят улици за над 14 млн. лв.

 • 10.03.2023 в 11:06
  Permalink

  Май се „работи“, като за последно. Все пак края на мандата наближава и трябва оставащото време да се използва максимално ползотворно.

  Отговор
 • 10.03.2023 в 11:59
  Permalink

  ГЕРБ пред избори – с толкова мисъл за народа, че чак да ги разцелува човек (и да се помоли никога повече, НИКОГА ПОВЕЧЕ)

  Отговор
 • 10.03.2023 в 15:28
  Permalink

  Даа,краде се като за последно – 1,2 мил.лева за готово кръгово кръстовище на което трябва да се добавят две островчета- на Беляковско и на Полтава (има няма 200 бордюра).Иначе асфалтирането е заложено в асфалтирането на България.

  Отговор
 • 10.03.2023 в 18:19
  Permalink

  Побързайте с асвалта че багери е на ВйК чакат.😄.И съм сигурен че този ремонт може да „погълне“както казахте още няки лев че с тия цени не се живее на едната заплата😉👍.

  Отговор
 • 11.03.2023 в 8:50
  Permalink

  Абе да не идат избори, че тукашната шайка ГЕРБ начело с др. Панов така се разбърза с „ударно“ строителство???
  А, да – наесен пак ще опитат да ни излъже местната мутренска партия, па сега малко да замажат очите на простия народец…
  Щото никое от тези „ремонти“ не можеше да се направи преди пет години, нали, др. Панов?!

  Отговор
 • 11.03.2023 в 23:14
  Permalink

  Тава е асфалт взет от пътя Ресен Никюп. Хората по селата нямат право на пътища. Те само да плащат данъци.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *