Горна ОряховицаКултура

Горнооряховският Жул Верн с нова книга от отвъдното

Романът „Конгамато“ връща читателите в Африка и по следите на някогашните динозаври

 

Прочутият горнооряховски писател Петър Бобев, известен още като българския Жул Верн, има издаден нов роман. Книгата излиза сякаш от отвъдното, защото майсторът на приключенското четиво си отиде от този свят през далечната вече 1997 г.

Старите ръкописи на писателя виждат бял свят благодарение на дъщеря му Ани Бобева, която е художник и на последната му книга „Конгамато“, видяла бял свят от издателство „Лексикон“. Историята връща читателите в джунглите на Африка, където местните племена изпитват неистов страх от легендата за ужасяваща летяща птица. Африканците до такава степен са суеверни, че щом видят сянката на прелитащото чудовище, навеждат глави към земята и се молят да не го зърнат. Сторят ли го, те знаят, че ги очаква сигурна смърт. Но не българският герой в книгата, който на всяка цена иска да залови митичната птица конгамато, която в крайна сметка се оказва истински оцелял динозавър.

Романът, писан през 1980 г., много прилича на друга „африканска“ книга на Бобев, а именно „Драконът от Луалаба“. Там действието отново се развива в джунглата, но митичното създание, от което се страхуват местните, е оцелял тиранозавър, наричан Шипекве. През 2012 г. английският режисьор Сид Бенет пусна на екран филма „Проект динозавър“. Сюжетът му е базиран именно на група изследователи, които се озовават в горите на Конго и попадат на свят от динозаври.

През 1989 г. Петър Бобев издава книгата си „Каменното яйце“. В нея майсторът на приключенския и фантастичния роман разкрива по уникален начин как учени съживяват загинали преди хилядолетия динозаври. Година по-късно американският писател Майкъл Крайтън издава книгата „Джурасик парк“, екранизирана от режисьора Стивън Спилбърг и превърнала се в абсолютен бестселър. Случайно или не, творбата на американеца се припокрива с тази на нашенеца почти на 100%. През смутните години в зората на демокрацията никой не повдига темата за случилото се с труда на Петър Бобев. Неговата идея е взета „назаем“ от Крайтън, който придобива световна известност и бере плодовете на книгата си повече от две десетилетия.

Петър Бобев се ражда на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Живее и учи в София, където баща му става учител по история в Първа мъжка гимназия. На 12-годишна възраст остава сирак. Започва да пише чак на 40 години. Първите му произведения са приказки за дъщеря му Ани. Автор е предимно на юношески приключенски романи със силни фантастични и исторически елементи. Разнообразието на теми в произведенията му е голямо – подводният свят, древни цивилизации, праисторически същества, екзотични места, теми от историята на България. Бобев бързо става любимец на поколения българи, които препрочитат знаменитите му книги.

„Конгамато“ е петата издадена книга след смъртта му. През последните години бяха отпечатани „Възмездието на Кали. Диадемата на орангутана“, „Зъбатите демони“, „Изгнаникът от Немезида“ и „Вдовицата на дракона“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *