Най-големия летен театър в региона изградиха в Горна Оряховица

Има 1880 седящи места, индикативната стойност на целия обект е 3,2 млн.

 

НАЙ-ГОЛЕМИЯ В ОБЛАСТТА ЛЕТЕН ТЕАТЪР ИЗГРАДИХА В Г. ОРЯХОВИЦА. Съоръжението, което е и най-модерното сред останалите, ще бъде тържествено открито през май 2023 г. То разполага с 1880 седящи места, с което чувствително надминава Летния театър във Велико Търново. Изградено е по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ като част от обновлението и въвеждането на мерки за енергийна ефективност на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Индикативната стойност на обекта е за над 3,2 млн.

Сградата, в която се помещава НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, е строена през 1977 г. Лошото й състояние, амортизираното оборудване и обзавеждане в помещенията, нарушената цялост на седалките на откритата сцена са предизвикателството за извършване на цялостна реконструкция и модернизация. Именно за това бе нужно да се направи ремонтът, който създаде истинско бижу за Горна Оряховица, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Ремонтирани са всички зали, съблекални и гримьорни, създадени са условия за достъпност, оползотворени са неизползваемите доскоро пространства, подменени са всички инсталации и технически съоръжения.

С проекта цялостно е ремонтирана сградата и откритата сцена на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”.

На първото й ниво са разположени зали за репетиция, тренировки, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни. Чрез метални стълби ще има достъп до две помещения на третото ниво, които имат възможност за монтиране на сценично осветление откъм отворената към сцената страна на помещенията.

За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение, в сградата се предвижда изграждането и монтирането на асансьор, който да обслужва достъпа до двете нива.

В амфитеатъра освен 1860 седящи места се предвиждат и още 20 за хора със затруднено придвижване.

Подходът към съоръжението ще се осъществява през две групи входове – от северозапад и от югоизток. Предвиден е билетен център за продажба с три каси и обслужващи амфитеатъра санитарни възли от двете му страни. На второ ниво на билетния център ще се намират две технически помещения – за озвучаване и осветление и техническо помещение. Съществуващата сцена вече има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.

Близо 250 са самодейците, които репетират в НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, като половината от тях са деца от 5 до 16 години.

С. НАЙДЕНОВ

7 thoughts on “Най-големия летен театър в региона изградиха в Горна Оряховица

 • 13.03.2023 в 9:31
  Permalink

  Всичкото хубаво, за тези неща се вадят милиони, а пътища нямаме .

  Отговор
  • 13.03.2023 в 11:39
   Permalink

   Тъжно ми е да си го призная, но Горна Оряховица е по-чист и поддържан град от Велико Търново. Странното е, че и на двата града кметовете се с една и съща партийна принадлежност.

   Отговор
   • 13.03.2023 в 12:05
    Permalink

    Нищо странно няма. Явно и в ГЕРБ има както некадърници, така и такива, които все пак си вършат работата. Справка и кмета на гр. Сливен.

 • 13.03.2023 в 10:36
  Permalink

  Защо на сградата пише “летен театър” а не НЧ”Братя Грънчарови-2002” ?

  Отговор
  • 14.03.2023 в 9:24
   Permalink

   Поредната дивотия – летен театър с 2000 места в град с под 20 хил. души!
   Грамофон свири, майка плаче… Добре, че са европейски пари.

   Отговор
 • 13.03.2023 в 14:38
  Permalink

  Също и Кмета на Бургас е от ГЕРБ, но Бургас е на светлинни години от Велико Търново. Всичко зависи с кого ще се събереш. Много политици гледат да се учат от италианската мафия, а не вземат примера на различната Швейцария. Там управниците ходят пеша и с влак и автобус на работа. Без шофьори , да не говорим охрана. Направо абсурд.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *