Горещи новиниОбщество

Протест на зърнопроизводители блокира с тежка техника главен път

МЕСТНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВНОСА НА УКРАИНСКО ЗЪРНО И СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ПЛАН В ЗЕМЕДЕЛИЕТО за периода 2023 -2027 г. Стопаните блокираха с тежка агротехника движението по главен път Русе – Плевен при свищовското село Горна Студена в понеделник сутринта. Споделят, че с готвените промени са заплашени от загуба на субсидиите, които получават от ЕС.

„Този стратегически план, който трябва да изпълним, не отговаря на нашите климатични условия. Карат ни например да покрием полетата с втора култура след жътва и да орем през февруари. Това е нерентабилно“, твърди Димитър Димитров, част от организационния комитет на инициативата.

Стопаните посочиха, че заради украинското зърно пък е налице незаинтересованост от страна на търговците за изкупуване на родното жито. За сметка на това хамбарите им са пълни и има риск от компрометиране на добивите поради невъзможност за правилно съхранение. Освен това наближава следващата жътва и няма да има къде да приберат новите количества.

Зърнопроизводителите увериха, че протестът става безсрочен и през следващите дни ще продължат да затварят главния път. В демонстрацията се включиха и техни колеги от Русенско и Плевенско.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Протест на зърнопроизводители блокира с тежка техника главен път

  • Украинското зърно минава транзит през България и се изнася за гладуващите африканци, които в знак на благодарност подкрепят в ООН руските убийци.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *