Рекорден скок на варицела във Великотърновско

БЛИЗО 100 СЛУЧАЯ НА ВАРИЦЕЛА СА УСТАНОВЕНИ В ОБЛАСТТА САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА. Тревожната статистика обхваща периода от 6 до 10 март, става ясно от последния бюлетин за заболеваемостта, изготвен от експертите на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Анализът показва, че дребната шарка е засечена в почти всички общини с изключение на Елена, Стражица и Сухиндол.

Най-много са случаите в община Павликени – 37. Следва Велико Търново с 31, Полски Тръмбеш – 8, Лясковец – 6, Свищов – 5, Златарица – 4, и 1 в Горна Оряховица.

Така само за 7 дни лещенката в областта се е увеличила трикратно. По същото време през 2022 г. случаите за седмица са били под 10.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируса варицела зостер. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Болестта засяга предимно деца на възраст от 2 до 10 години. Съществува ваксина срещу лещенката, но тя не е част от задължителния имунизационен календар на България. Препаратът е препоръчителен от здравните власти от началото на 2020 г. Наличен е в аптеките на цена около 85 лв. и може да бъде инжектиран от всеки личен лекар и в РЗИ.

Ваксина може да се приложи и в случай на контакт с болен през първите 3 до 5 дни. Имунизацията може значително да намали шансовете за заразяване или в случай на инфекция проявата на симптомите ще бъде много по-лека и продължителността на болестта – по-кратка.

В световен мащаб включването на ваксината срещу варицела в програмите за ваксинация на различните страни е довело до намаляване с повече от 90% на тежките случаи на болестта, които изискват хоспитализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *