Общество

„Царе и слава, дух, култура и незабрава!“ е търновското послание в основата на 111-метровия пилон на Рожен

Велико Търново избра „Царе и слава, дух, култура и незабрава!” да бъде посланието на мраморната плоча в основата на 111-метровия пилон на Рожен. Автор е десетокласничката от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ Магдалена Демирева. Самата плоча ще изобразява картата на България с 28-те административни области и на мястото на всяка от тях ще бъде гравирано послание, което ще остане за бъдещите поколения.

До този избор се стигна след обявен съвместен конкурс в края на миналата година от Областна администрация и Регионално управление на образованието – Велико Търново, под надслов „България заслужава”. Той бе насочен изцяло към най-младите хора и в него можеха да участват ученици от всички средни училища в региона. Най-важното условие бе изречението да е кратко, до 7 думи.

Общо 33 са предложенията в конкурса, които бяха разгледани от комисия, назначена от областния управител инж. Георги Гугучков. Тя единодушно реши посланието на Великотърновска област да е това на Магдалена Демирева, защото то най-добре синтезира величието на старата столица. Комисията определи и още пет послания, които ще получат грамоти за оригиналност и художествено обобщение. Това са: „Духовност и култура – от Търновград до Дунава“, дело на десети „а“ клас от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново, „Старопрестолен Търновград в сърцето на България – завинаги“, което е предложено от девети „д“ клас от същото училище, „За да пребъдем, е нужно да помним“, на Венцислав Колев от СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново, „Обичайте, пазете, съхранете България за бъдещите поколения“ с автор шестокласникът Димитър Петков от същото училище и „Отвори сърцето си за България! Тя заслужава“, съчинено от Пламена Даскалова от XII клас на Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново.

Победителката в конкурса и авторите на останалите пет послания ще бъдат отличени на церемония в Областна администрация – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *