Свят

Милано спира да регистрира еднополови двойки като родители

Решението е било взето, след като префектът на Милано е издал окръжно писмо за тази практика въз основа на консултации с вътрешното министерство.

За този ход канцеларията на префекта се е позовала на закона за медицински асистираната репродукция, която в Италия е позволена само за хетеросексуални двойки. Този закон също така обявява за незаконно сурогатството.

Решението отново разпалва дебатите във връзка с консервативния дневен ред на дясното правителство на италианската министър-председателка Джорджа Мелони, която дойде на власт като защитник на традиционните християнски ценности и се обявява против джендър идеологията и лобито на ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс.

Италия узакони гражданските съюзи между хора от един пол през 2016 г. Те обаче нямат право да осиновяват деца. При липсата на ясно законодателство по въпроса някои съдилища се произнасяха в полза на това еднополови двойки да осиновяват децата едни на други, а кметовете на някои градове като Милано регистрираха сурогатни раждания на деца за еднополови двойки.

Кметът на Милано Джузепе Сала, който е левоцентрист, каза, че ще спазва заповедта на префекта, но ще продължи да води политическа борба, за да бъдат признавани и двамата членове на еднополовите двойки за родители на детето.

Действията на правителството бяха разкритикувани от активисти на общността на ЛГБТК+.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *