Оградата на Старото военно училище е предвидена за събаряне, ако се построи нов градски център

Оградата на Старото военно училище, за която наскоро „Борба“ писа, че е в лошо състояние, е предвидена да бъде съборена. Това ще се случи при евентуалното изграждане на нов градски център.

Преди 10 години част от нея беше демонтирана, за да се направи подход към ТД на НАП и Областна администрация. Днес парчетата се съхраняват във вътрешен двор на Пети корпус на Великотърновския университет.

„Съхранили сме ги, за да може, ако е необходимо, да се ползват някъде. Оградата няма как да съществува като център на града, но може да се експонира по подходящ начин. Предвидена е да се премахва, тя е ограда на някогашното Военно училище. Няма как централната част да продължава да е затворена един ден, когато стане център. Трябва да се отвори към улиците, да има подходи. Идеята на бъдещия център е да се отвори към града“, сподели арх. Донка Колева, която е главен експерт в дирекция „Култура, туризъм и международна дейност“.

По думите й самата тя е предложила част от запазените пана на оградата да бъдат използвани за ограждане на Военния архив в града.

„Засега не сме тръгнали да ги демонтираме. Преди години участвах в специална комисия, на която предложихме да се съхраняват, докато бъде решено къде да се използват паната от оградата“, каза още архитект Донка Колева.

Самата ограда не е паметник на културата, но е уникална сама по себе си, защото включва лъвове с корони и петолъчки. На практика заграждението е своеобразен пример за настроенията през няколко епохи. Тя е дело на прочутия Леон Филипов, а след 60-те години на миналия век на част от короните са направени петолъчки. В общи линии обаче тя е запазена към днешна дата и е оцеляла.

Арх. Колева е категорична, че оградата няма как да остане, но според нея трябва част от паната да бъдат експонирани на подходящо място, за да показват на идните поколения по какъв начин е било оградено Старото военно училище във Велико Търново.

„Аз мисля, че ако се демонтират добре, могат да се използват на много места“, категорична е арх. Колева.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *