28-годишна от Иванча стана учител на годината, взе и престижната награда „Неофит Рилски”

Станислава Стефанова преподава в частно столично училище. Вече е щастливо сгодена и скоро вдига сватба

 

Станислава Стефанова в класната стая.

28-ГОДИШНАТА СТАНИСЛАВА СТЕФАНОВА ОТ ИВАНЧА Е СРЕД успешните млади учители на България. Въпреки крехката си възраст тя бе отличена с най-високото отличие в образованието – „Неофит Рилски”, бе избрана за учител по химия на годината от Съюза на химиците и е фаворит на конкурса на Дарик радио за успели българи „40 до 40“. Станала е и СУПЕР СТЕМ УЧИТЕЛ на България за 2022 г., само преди месец е спечелила конкурс на издателство „Просвета” за най-добър СТЕМ урок, работи по два международни Еразъм проекта в своето училище, където разписва учебно помагало за ученици и методология за учители, спечелила е и първо място в конкурс на Тракийския университет. И още – сега е приета да учи докторантура по методика на обучението по химия в Пловдивския университет. Там е завършила бакалавър „Химия” и магистратура „Хранителна химия”. Завършила е и квалификация за учител по физика в Шуменския университет.

ТРЕТА ГОДИНА ПРЕПОДАВА на ученици от пети до дванадесети клас по човекът и природата, химия, физика в частното училище „Цар Симеон Велики” в с. Иваняне, София, където е била поканена от собственика д-р Врабевски. В момента Стаси е класен ръководител на едни прекрасни седмокласници, които с гордост нарича „свои деца”.

Иновативна, креативна, различна, усмихната и с нестандартен подход в обучението. Успява да възпита любов към „скучните” науки химия и физика. За нея казват, че часовете й са по-скоро магическо място, а не стандартна лаборатория.

 

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО В КАМЕН СЛЕД СБЪДВАНЕ НА ДЕТСКАТА МЕЧТА ДА СИ УЧИТЕЛ

 

СТАНИСЛАВА, КОЯТО ВСИЧКИ НАРИЧАТ СТАСИ, Е РОДЕНА И ИЗРАСНАЛА В ИВАНЧА. Завършила е средното си образование в СУ „Цанко Церковски”. Винаги е искала да стане учител и това е нейната сбъдната детска мечта. Вдъхновена е от чичо си, който е бил учител, и от две свои преподавателки в гимназията. Мариана Цачева е била неин класен ръководител, а Магдалена Маринова е била учителката по химия. Точно от нея момичето започва да обича химията и да преследва тази своя мечта, който вече реализира успешно.

Семейството – родителите, братът и бъдещият съпруг.

РОДИТЕЛИТЕ НА СТАНИСЛАВА СА ОБИКНОВЕНИ ХОРА, КОИТО живеят в Иванча. Майката Маргарита Стефанова е работила като лелка в детска градина, после в хранителен магазин, но вече е продавачка в известната пекарна „При Фернандо” в Иванча. Бащата Стефан Стефанов се занимава с животновъдство и отглежда овце. Брат й се казва Румен, на 21 години, и е нейният най-добър приятел и най-скъп човек, защото винаги са се подкрепяли взаимно и са си вярвали. В момента той учи в НВУ „Васил Левски“ автомобилна техника и транспортна логистика и не спира да следва нейния пример – да се развива.

След дипломирането Станислава пътува от Иванча до Камен, където преподава на близо 200 деца, повечето от малцинствата. Обявена е за учителката, която пътува най-дълго до работното си място, в класация на Регионалното управление на образованието през 2018 г. за Деня на будителя.

Станислава Стефанова работи в училището в Камен две години – от 2018 г. до 2020 г. по програмата „Заедно в час“, за която споделя, че й помага да развие много нейни качества и научава много неща за образованието в България.

„Сбъднах мечтата си да бъда учител и преподавах на деца от нуждаещите се общности 2 години. В селото срещнах много несправедливост и предизвикателства, но изживях невероятни емоции и получих истинска обич! Пътувах от Иванча до Камен всеки ден. Там съм организирала благотворително базари, събирала съм средства за мои нуждаещи се ученици и спечелих обичта на над 150 страхотни деца, които не виждаха смисъл в образованието. Организирах ученически парламент, два научни клуба, децата оставаха след училище на консултации. Хлапетата нямаха устройства, за да се включат в дистанционното обучение, но с помощта на много хора, които се включиха в кампанията ми за събиране на средства, успях да събера телефони и лаптопи, които с помощта на моя брат разнесохме по селата, за да успеят да се включат в онлайн обучението по време на пандемията. За мен това бе много голяма школа и успех“, споделя Стаси. И подчертава, че с такива деца трябва да се работи по по-различен начин, да им се дава стимул, че могат и околните да имат нужда от тях.

 

МАГИЧЕСКИ ЧАСОВЕ, В КОИТО УЧЕНИКЪТ Е ВОДЕЩ

 

След това идва предложението от частното училище в София, където младата химичка работи и днес. Казва, че освен чудесната база и любовта към децата стимул й дава подкрепящото отношение на собствениците на учебното заведение. Доказателство за доверието към момичето от Иванча станала и поканата м.г. за изготвяне от нея на програма по науки, която да води на учениците от прогимназиален етап – три допълнителни часа по различни науки, за да не зубрят децата.

Дава пример – децата от 5-и клас не учат по учебник, а работят чрез различни проектни дейности, като са поставени в роли на изследователи. Дори в часовете си правят здравословни бонбони, домашни сапуни и се забавляват по всякакъв начин, разиграват се житейски ситуации за събиране на улики от местопрестъпление, а по стените има най-различни табла с рождените дни на децата, споделя още Стаси. Може да се каже, че иновативната учителка не прави нищо от познатото в клас. Заради това всеки ученик има лидерска роля по време на всеки час, има си и емоциометър – как се чувстваш в началото и в края на часа.

 

МЪЖЪТ В ЖИВОТА НА СТАСИ Я СЛЕДВА В СТОЛИЦАТА

 

Двамата влюбени.

СТАСИ СПОДЕЛЯ, ЧЕ НЕЙНИЯТ ЛЮБИМ Е ЧОВЕКЪТ, който винаги я е подкрепял и е вярвал в нея. Тя никога няма да забрави, че е имала едно определящо бъдещето й интервю, но се притеснила и в последния момент се отказала да отиде. Цветомир бил човекът, който й казал, че ще стои с часове пред офиса, ако е нужно, но тя трябва да се яви, защото той бил сигурен, че ще изберат точно нея. С Цветелин Йорданов се познават от години. После две години били разделени и тя избрала да приеме поканата на ЧОУ „Цар Симеон Велики”. В Полски Тръмбеш Цветелин има собствен бизнес – заведение в центъра – „Клубът”, но заминава за София да търси любимата си. Двамата се събират, сгодени са и през август ще вдигат сватба.

Сега Цветелин е началник на охраната в офиса на „Луфтханза” на летището. Завършил е данъчен и митнически контрол във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Професионалния колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец”.

ТАКА ВСИЧКО В ЖИВОТА НА СТАСИ ЗАСЕГА Е ПОДРЕДЕНО, а тя се чувства щастлива. Тя и мъжът до нея никога не забравят родния край и при всеки удобен момент си ходят в Иванча и в Полски Тръмбеш, защото не смятат никога да забравят корените си. Независимо от тежката и отговорна работа на елитен учител Станислава много обича да чете психологически книги или да се разхожда с близки сред природата. Природата е нещото, което я зарежда положително. Повечето хора са свикнали да живеят забързано и не се радват на малките неща, а тя се радва на всичко. Обича пролетта, когато всичко разцъфва и оживява, есента – с красивите падащи листа и цветове, зимата и лятото. Със сигурност родната образователна система има нужда точно от такива млади и успели учители, които да се намесят и в системата, защото могат да я променят.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

One thought on “28-годишна от Иванча стана учител на годината, взе и престижната награда „Неофит Рилски”

  • 18.03.2023 в 13:21
    Permalink

    Глупаво заглавие, но хубава статия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *