Деси Владовска прави зала от глина в стара плевня, ходи в Индия на курс на тишината

Грънчарката веган, учител по йога и градинарка от Раданово е пълна с нови идеи за здравословен живот

 

ДЕСИ ВЛАДОВСКА ПРАВИ ЗАЛА ЗА МЕДИТАЦИЯ И ЙОГА В КЪЩАТА СИ в Раданово и я измазва с глина. Старата плевня е почти готова и скоро ще започне да приема първите си посетители. Помещението е 30 кв. м и с помощта на приятели Деси е успяла да го измаже с глина. За целта тя е ползвала кирпич от стари дувари в Овча могила. А глината за изработка на съдовете си известната грънчарка копае само от Орловец. Новата йога зала не е за упражнения, а за дихателни практики и медитация за всички хора и всички възрасти, за неподвижни и хора с други болести. Дихателните практики са висш пилотаж. Питат ме защо я мажа с глина. Защото е по-здравословна, има енергия, която е важна за медитацията, дори смятам цялата къща да направя глинена, разказва Деси.

Деси в глинената зала, която е почти готова.

Според нея ще има много хора, които да отидат в новата зала, защото всички живеем в стрес и напрежение, а медитацията увеличава качеството на живота. Все повече хора страдат от безсъние и депресия, а програмата ще им помогне да преборят това. Не всеки с наднормено тегло може да прави йога упражнения, казва още учителката по йога, но е сигурна, че ще има последователи от цяла България, защото има много познати и почитатели. Деси Владовска подчертава, че липсват учители за дихателни практики, а тя вече е с втора диплома за инструктор по йога.

Новата диплома е интернационална, получена след специални курсове към фондация „Изкуството да живееш”. Тя се занимава от 10 г. с йога и е в тази фондация. „Изкуството да живееш“, или AOL, е най-голямата международна неправителствена образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която изпълнява програми в над 155 страни. Oснована е през 1981 г. от Шри Шри Рави Шанкар с идеята за създаване на общество без стрес и без насилие. Точно в неговия ашрам Деси бе на приключение две седмици и така сбъдна своята мечта да посети Индия. На този курс са присъствали над 500 души от целия свят. Имало и много индийци, които живеят в други държави.

Пани пури, самоса и чай масала.

„Там за 14 дни не видях никой да се кара с някого, хората са добронамерени. По улиците има постоянно задръстване от автомобили, свирят клаксони, но никой не се сърди на другия. Никой не бърза чак толкова, а по улиците едновременно с колите се разхождат и животни. Когато кравите пресичат улиците, те имат предимство. Храната там е страшно евтина. Една чиния с храна, в която има от 6 до 8 различни неща и е с 28 см диаметър, струва 2,50 лева! Това е, ако се храниш на пътя, в ресторант същото ще струва около 10 лева. Там, естествено, не бяха чували за България, а ние бяхме 15 души. Мислеха ни за европейци, англичани например. В ашрама в Бангалор обаче знаят за България, защото доста хора ходят на този курс на тишината”, разказва Десислава Владовска. Сред любопитните менюта е пани пури, самоса и чай масала. Храната се предлага в купичка от листа.

Медитацията при гуруто Шри Шри е по-дълбока и по-пречистваща от подобни курсове у нас, споделя още тя. През цялото време е наблюдавала и градините в населените места. Още при кацането в Индия научила, че отглеждат по няколко реколти годишно, от пшеница реколтите са четири. В Бангалор Шри Шри е направил точно каквото правят Деси и Тихомир в Раданово – събрал е стари сортове семена от зеленчуци от цяла Индия и ги отглежда в градините си. В ранчото имало и над 1000 крави от различни породи, а нива с току-що насадени пъпеши торели с оборски тор и дори поливали от водата от него, е впечатлена българката. Тепърва Деси смята отново да ходи в Индия и да посвети престоя си само на градинарството, да се научи как там отглеждат своите култури. Там има всякакви познати на нас зеленчуци, но нямат нашите домати.

Има и зеленчуци, за които ние не сме чували. Деси е имала възможност да надникне и в кухнята на ашрама, защото трябва да служиш – тоест да работиш нещо по време на престоя си. Видяла е например краставица чейоте, огромни картофи, под дърветата има малки лехички с различни посеви. За да разбере още тайни, тя ще иска да отиде на по-дълга служба в ашрама, но за това трябва специално разрешение. Така мисия номер две ще бъде да види пермакултурата в Индия – отглеждането на природосъобразна продукция. Сега просто е имала само два свободни дни за разходка и наблюдение.

Освен грънчарка и учител по йога тя е и майка на четири деца. Споделя, че доста години е чакала да пораснат, за да има време на посети Индия и най-после се е случило. Деси е веган от години, произвежда всичко в градината без препарати, сама приготвя храната за семейството. Прави мехлеми за болки и какво ли още не. Сега предлага семена от стари и нови устойчиви сортове, в комплекта има 35 различни сорта домат и пипер плюс брошура с указания за направата на разсади. Списък със семена и брошура към тях предлага и нейният мъж Тихомир Трайков. Двамата от години живеят здравословно и предлагат чиста продукция по всяко време от градината. На това учат и малката си дъщеричка Дарена.

Българската група в международния център на изкуството по случай празника Шиваратри.

Освен всичко Деси сега е купила още два декара нива в съседство с къщата си, където ще има място и за разполагане на палатки. Така глинената зала няма да бъде само за медитация, а и лекционна – за градинарството, за грънчарството, за храната и за всичко, което Деси иска да предаде и на други пора. А хотелът ще бъде под открито небе – на палатки!

Нели СУКОВА

One thought on “Деси Владовска прави зала от глина в стара плевня, ходи в Индия на курс на тишината

  • 15.03.2023 в 15:58
    Permalink

    Така като гледам може и врачка да стане скоро. Като получи прозрение след Индия. Подобен род хорица се събират на групи и си обменят пакет с идеи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *